Dit is de kans dat je partner nog een keer vreemd zal gaan

Besluit je je partner nog een kans te geven als je bent bedrogen, wees dan wel op je hoede. Als hij of zij eenmaal één keer die drempel is overgegaan, is er een aardig risico dat het nog eens zal gebeuren. Dat staat in een studie die is gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior.

De onderzoekers ondervroegen 783 mannen en vrouwen die een lange relatie hadden. Van de respondenten die ooit waren vreemdgegaan, deed 30 procent het ook bij hun huidige partner. Van degenen die nooit eerder hun partner hadden bedrogen, pleegde slechts 13 procent overspel in zijn huidige relatie.

Het cliché 'eens een vreemdganger, altijd een vreemdganger' blijkt dus een kern van waarheid te bevatten, zowel bij mannen als vrouwen. Onderzoekers wijten dit aan het zogeheten 'drempeleffect'. Voor wie ooit is vreemdgegaan, is de drempel een stuk minder hoog om het nog eens te doen. Bij dezelfde partner, maar ook bij latere partners. Al moet je niet direct van het slechtste uitgaan. "Als je partner eerlijk is over wat er is gebeurd, toegeeft dat hij of zij in de fout is gegaan en daar oprecht spijt van heeft, dan is de kans groot dat het bij één keer blijft. Je mag niet vergeten dat 70 procent van de bedriegers, daarna wél trouw is gebleven," vertelt onderzoeker Frank Dattilio.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws