Onderzoek toont aan: sommige mensen zijn echt gelukkiger als single

Liefde, relaties, geluk
vrijdag, 28 augustus 2015 om 9:16
welingelichtekringen header 1
Auteur Yuthika Girme, psychologieprofessor aan de universiteit van Auckland, vertelt dat een hoge mate van vermijdingsdrang je kan beschermen tegen nadelen van het vrijgezellenbestaan, zoals eenzaamheid, maar er is ook kans dat je een gelukkige relatie misloopt. Zo kleven aan beide persoonlijkheidstypen voor- en nadelen: de romantici hebben weer meer stress door drama en conflict in hun leven. Professor Girme: "Koppels met een hoog ontwijkingsgehalte kunnen misschien leren dat conflicten nu eenmaal bij een relatie horen en dat het omgaan met problemen de kwaliteit van een relatie kan verhogen. Vrijgezellen die net op zoek zijn naar een relatie kunnen er dan weer achter komen dat een singlebestaan ook erg bevredigend kan zijn. Je kunt je meer focussen op jezelf, je eigen doelen en andere relaties zoals vrienden en familie."
Sommige mensen zijn minder geschikt voor relaties dan anderen, zo blijkt uit onderzoek. Een aanzienlijke groep zou zelfs beter af kunnen zijn als vrijgezel, omdat ze bijvoorbeeld graag conflicten voorkomen. Ben jij voorbestemd voor het single-bestaan?
Voor de studie zijn meer dan 4.000 universiteitsstudenten ondervraagd over wat hun geluk bepaalde. Er was een duidelijke tweedeling: één groep droomde van een romantische liefdesrelatie en was naarstig op zoek naar een partner. De andere groep wilde juist relaties vermijden. Deze mensen waren vooral gericht op het voorkomen van conflict en drama.