‘Bij NOS Nieuws is veel lafheid’
Met grote tegenzin neemt Marjon van Royen na 13 jaar afscheid als NOS-correspondent in Latijns-Amerika. Ze moest weg vanwege het roulatiesysteem dat Hans Laroes, de voormalige hoofdredacteur van NOS Nieuws, voor zijn vertrek invoerde. Voortaan mogen correspondenten nog maar drie of vijf jaar op een plek zitten. Daarna moeten de correspondenten naar een andere standplaats of terug naar Hilversum.
'Voor mij is buitenlandjournalistiek: een gebied volledig kennen en de gebeurtenissen uitleggen aan het Nederlandse publiek', laat ze vanuit Rio de Janeiro aan de Volkskrant weten. Dat daar veel contacten voor nodig zijn en in Berlijn bovendien anders geopereerd moet worden dan in Rio, schijnt de leiding van de NOS niet te snappen. Die denkt dat het correspondentschap een 'trucje is dat je overal kunt toepassen', zegt Van Royen.
Ze noemt het 'een visie op buitenlandjournalistiek die eigen is aan deze tijd'. 'De eerste vraag is altijd: wat is de Nederlandse invalshoek? We zijn zo met onszelf bezig (...) Dertig jaar geleden was Nederland een klein land dat veel van de wereld moest weten, dachten we. Nu vinden wij onszelf groot en willen we de wereld met de Nederlandse maat nemen.'
Correspondenten, maar ook buitenlandredacties, strijden daar dagelijks tegen, zegt Van Royen. 'We leggen het steeds weer af tegen binnenlandse hypes, zoals die bultrug Johannes. Buitenlandredacties hebben daardoor bovendien minder moed om zelf hun agenda te bepalen. Als de Volkskrant of De Telegraaf niet over een bepaald onderwerp bericht, is het voor de NOS moeilijk dat wel te doen. Er is veel lafheid, buitenlands nieuws moet altijd eerst ergens anders zijn verschenen. Als ik een voorstel deed, stuurde ik meteen wat links mee naar buitenlandse kranten of bladen: Kijk, het is een onderwerp; een echt grotemensenonderwerp!'
De hoofdredactie stelde Van Royen nog voor om correspondent te worden op de Nederlandse Antillen. Van Royen: 'Een schandalig voorstel. Ik heb dertien jaar lang verslag gedaan uit 36 Latijns-Amerikaanse landen en dan zou ik nu een gemeente van Nederland moeten verslaan? Voor een vergoeding waarmee ik alleen als au pair zou kunnen wonen?'
Lees het hele interview in de Volkskrant
Bron(nen): de Volkskrant
Leuk inkijkje in de wondere wereld van Nederlands media.
Kleuterje leuter.
Verbijsterend dit. Pure verkwisting van belastinggeld. Dit zal bij RTL niet gebeuren, daar moeten ze op de centen letten. En de kwaliteit is ook al jaren bedroevend. Wanneer worden hier eens Kamervragen over gesteld?
Mwah, ik kan me toch ook best voorstellen dat om een stukje onbevooroordeelde verslaggeving te garanderen het best verstandig is om verslaggevers om de zoveel jaar te laten rouleren hoor.
Heel erg jammer dat ze dit werk niet meer doet. Juist zo’n harde werkster in een gigantisch gebied. Ze kwam dan ook nog met kwaliteitsverhalen. Als een van de weinigen is ze in staat om echt contact te maken met de bevolking en de ervaringen in een breed kader te plaatsen.
Ik ben zeer teleurgesteld in Gelauff van de NOS.
Het ging tijd worden. In 1993 viel ze al door de mand met haar bij elkaar gelogen berichten. Deze psychoot had al veel eerder de zak moeten krijgen.
Dat heb je vaak met linkse mensen.
Ik ben geen fan van Laroes maar vind dit wel een goede regeling.De pers van nu is op geen .(punt) te vergelijken met 13 jaar geleden.Alle kranten knippen en plakken uit dezelfde mand terwijl je met de nieuwsberichten een horde journalisten ziet staan.Het NOS journaal is in de nieuwe opzet wel flink op achteruit gegaan.Regiseurs en camerawerk is om er ziende dol van te worden.Geen seconde staat het beeld in rust.Allemaal onnodige afleiding