Waarom promoot de gerespecteerde Antoinette Hertsenberg kritiekloos dubieus vastendieet?

In het programma Dokters van Morgen besprak Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg onlangs het vastendieet. Ze suggereert dat het dieet helpt tegen kanker, reuma en tal van andere aandoeningen. Twee artsen dienden een klacht in: ze wekt valse hoop en verspreidt ongefundeerde informatie, vinden de dokters. Gisteravond gingen ze bij Pauw in discussie met de gerespecteerde tv-maakster.

Verjongingskuur
Het vastendieet houdt simpelweg in dat je een bepaald gedeelte van de dag of week niets eet. Volgers van het stringente eetpatroon kiezen ervoor om zestien uur per dag te vasten of zelfs twee dagen per week niets te eten. Het is een manier om af te vallen, zoals elk dieet dat is, maar verdere gezondheidsvoordelen zijn niet of nauwelijks bewezen, zo schreef de Volkskrant eerder al. Hertsenberg doet echter of dat wel zo is. Eerst in haar eigen show waarin ze schermt met wetenschappelijke onderzoeken zonder daar kanttekeningen bij te plaatsen en later bij Pauw waar ze zonder blikken of blozen beweert dat vasten 'je cellen schoonmaakt en zo verjongt'. "Je kunt vasten zien als een soort verjongingskuur," legt ze enthousiast uit. Opnieuw zegt ze dat het waarschijnlijk helpt bij kanker. Grote woorden, zonder solide wetenschappelijke grond.

Ongefundeerde informatie
Gisteravond zat ze voor de tweede keer bij Pauw, die mogelijk ook vond dat hij de eerste keer wel erg weinig kritisch reageerde. Nu werd ze tegenover de twee artsen gezet, die een klacht hebben ingediend tegen haar programma. Huisarts Lester du Perron en kinderarts in opleiding Tijs Stehmann kregen op hun platform Dokter Media veel verzoeken van medici en patiënten, die wilden weten of de beweringen van Hertsenberg klopten. Op hun website geven de twee artsen uitleg. Ze vertellen onder meer waarom het onderzoek rammelt dat moet bewijzen dat vasten werkt bij reuma. Ze spreken bij Pauw van ongefundeerde informatie en valse hoop met mogelijk gevaarlijke gevolgen. Naar aanleiding van het programma zijn er kankerpatiënten gestopt met eten, terwijl ze daardoor alleen maar verder verzwakken en in het ergste geval behandelmethoden, die wel bewezen zijn, niet meer aan kunnen.

De twee artsen zijn niet de enigen met kritiek. Ook dokter Joost Zaat laat in zijn column in de Volkskrant weinig heel van de stelling dat het vastendieet allerlei wonderbaarlijke gevolgen zou hebben voor je gezondheid.

Gas terug
Antoinette Hertsenberg nam gisteravond bij Pauw gas terug, maar bleef volhouden dat de beweringen in haar tv-programma wetenschappelijk zijn onderbouwd, terwijl de meeste van de aangehaalde onderzoeken op zijn best zwak zijn.

Ook gaat ze voorbij aan de invloed die ze met haar programma heeft op kijkers en zeker op zieke kijkers die elke strohalm aangrijpen. Verder noemde ze vooral voorbeelden van mensen bij wie het vastendieet goed werkt. Zelf doet ze het bijvoorbeeld ook nog steeds. Ze zou zich er veel beter door voelen.

Dat heeft natuurlijk weinig te maken met wetenschappelijk onderzoek, maar dat lijkt ze niet te kunnen of willen begrijpen.

Bron(nen):   De Volkskrant  Pauw