Ik hoop dat je tas lekker zit, klootzak!

Iedereen die wel eens met het OV reist, kent dit verschijnsel. Nergens een zitplaats vrij... of toch wel, maar daar ‘zit’ al een tas. Of rugzakje, koffertje, hond of zelfs helm. Copywriter Mike Takasaki uit Toronto had zo gruwelijk genoeg van al die klootzakken (m/v) die hun spullen op de zitplaats naast zich parkeren dat hij de blog ‘I hope your bag is comfortable, asshole’ begon. Mensen kunnen verhalen en foto’s insturen. Hier een fijne selectie. Klik hier om nog meer ergerlijke klootzakken (m/v) te bekijken.

Bron(nen):   I hope your bag is comfortable asshole      

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. j g

  Je kan ook gewoon vragen of je mag zitten, maar dat durven veel mensen dan weer niet.

  • Ron Kersten

   Op zich kun je het vragen als je durft, maar het zou de mensen die “dubbel”-zitten sieren als ze uit zichzelf hun zooi oppakken en plaats vrijmaken voor mensen die zichtbaar op zoek zijn naar een plek. Maar dat gebeurt nooit omdat men zich totaal afsluit voor de omgeving door muziek keihard op de headset en oogcontact vermijden : men is contact-gestoord.
   Overigens vraag ik het netjes, maar heb ook herhaaldelijk geen enkele beschaafde reactie gehad van dit soort contactgestoorde aso’s. Om dan hun zooi te pakken en voor jezelf ruimte te maken is tegenwoordig vragen om een mes tussen je ribben, dus dat laat je wel uit je hoofd. Het OV is een afspiegeling van de maatschappij en die is ernstig verhufterd.

   (in antwoord op j g)
   • Marylena Abercrombie

    Je hebt daar helemaal gelijk in: het zou ze sieren om zélf ruimte te maken.

    (in antwoord op Ron Kersten)
   • John JohnN

    Geen plaats meer en nieuwe instappers? Zou het teken moeten zijn om zelf je tas weg te nemen voor erom gevraagd wordt. Sommigen gaan dan heel ingespannen op hun mobielschermpje zitten koekeloeren. Die vraag ik dan juist (wel vriendelijk hoor) om svp even plaats te maken. “Would you mind to move your bag?” lijkt een kleine moeite. Maar soms moet je vragen: “Would you mind to move your legs” en dan klink ik al een stuk minder vriendelijk, waarom zou ik…
    Maar verder zal ik het probleem niet groter maken dan het is: klein bier.

    (in antwoord op Ron Kersten)
 2. Marylena Abercrombie

  Daarom hou ik zo van NL. Want het is volkomen logisch dat als niemand naast je zit en je hebt een tas bij je, dat je het naast je neerlegt. Maar wij Nederlanders, zeggen gewoon: “Pardon, mag ik daar zitten?”. Geen poespas, geen ingehouden ergernis. En iedereen zegt dan: “Natuurlijk” en maakt plaats. Dus: wat een onzin dit. Degenen die zich ergeren en verder hun mond houden zijn gewoon oerstom bezig. Ik heb in ieder geval nooit meegemaakt dat iemand ‘nee’ zei als je op de plek van hun tas wilde zitten. En áls ze nee zeggen, dan gooi je die tas toch gewoon zelf op de grond.

  • Ron Kersten

   Het is begrijpelijk om bagage bij je te houden mits er voldoende zitplaatsen zijn, da’s OK.
   Mij is echter geleerd dat je opstaat voor ouderen en behoeftigen maar dat normbesef is vervaagd. Tegenwoordig is het normaal dat een snotneus met zijn poten op de stoel blijft zitten terwijl een oude dame moet staan. Ik zal daar dus iets van zeggen omdat deze mensen vaak niet mondig maar bescheiden zijn. Jouw opmerking dat deze mensen dan “… oerstom..” bezig zijn vind ik dan niet passend.
   Jou is dus blijkbaar nooit “NEE” verkocht of ben je nooit genegeerd toen je vroeg of er plaats was? Nou ik maakte dat dus wel mee, meerdere keren zelfs !
   Het zal dus wel te maken hebben dat jij een vrouw bent en ik niet.
   Een tas oppakken en zelf ruimte maken doe ik ook niet meer, het heeft me een keer een gebroken bril en gebroken neus opgeleverd en geen mens die een poot naar je uitsteekt als je daar bloedend op de grond ligt. De “oplossing” is om nooit meer met OV te reizen en da’s toch wel triest denk je niet?

   (in antwoord op Marylena Abercrombie)
   • j g

    “Een tas oppakken en zelf ruimte maken” wil dat zeggen dat je een tas van iemand anders het opgepakt om ruimte te maken? Of was het je eigen tas. Dat maakt natuurlijk wel verschil.

    (in antwoord op Ron Kersten)
   • Marylena Abercrombie

    Ik ben het met je eens over de ‘snotneuzen’, dat is echt ongehoord, ik erger me daar ook aan (en sta trouwens zelf wel altijd op voor iemand die het harder nodig heeft). Maar dat is een ander verhaal dan de tas en natuurlijk chargeer/provoceer ik wanneer ik zeg “gooi die tas op de grond”. The truth is dat ik het altijd heel lief/netjes vraag, want dat vind ik ook belangrijk. Waarom zou ik bij voorbaat al geïrriteerd zijn? Respect moet van twee kanten komen. Ik begrijp heel goed waarom iemand een tas daar neerlegt en vind daar in de basis absoluut niks mis mee. Het zou pas een probleem zijn als ze weigerden het weg te halen. En trouwens, als de oplossing voor jou is dat je dan nooit meer met OV gaat, dat vind ik idd wel erg triest en naar. Maar net als jij spreek ik volstrekt vanuit mijn eigen ervaring en optiek. En zo zie ik het, ja ik vind het oerstom, als mensen zich ergeren, blijven staan terwijl ze wellicht moezij en met ingehouden woeden naar een tas blijven staren.

    (in antwoord op Ron Kersten)
   • Niegol

    Heeft denk ik niets met vrouw zijn te maken. ik vraag dit regelmatig in de omgeving van Amsterdam en heb nooit problemen gehad. Trams, metro’s, treinen, ongure typen, slechte wijken noem maar op. Een vriendelijke glimlach en een beleefde, maar duidelijke vraag hebben mij tot nu toe altijd een zitplaats opgeleverd.

    (in antwoord op Ron Kersten)
  • DutchBag

   100 % mee eens. Als het druk wordt en ik zie dat er geen of weinig andere plekken beschikbaar zijn haal ik zelf altijd wel mijn tas weer weg though.

   (in antwoord op Marylena Abercrombie)
 3. André Somers

  Zolang er plaats is, zie ik het probleem van een tas niet, en als die er niet is dan vraag je toch gewoon even? Overigens is er in veel OV ook gewoon geen bruikbare andere plaats om je bagage te laten.

 4. Kruisnet

  Zoals gezegd, je kunt het gewoon vragen. Deze Mike Tawasaki heeft het volgende verweer op deze simpele suggestie: “Q. Why don’t you just ask them to move their bags?

  A. Sometimes I already have a seat and, very nobly, I’m outraged on the behalf of other people. I’m a martyr like that. Mostly, though, I don’t like face-to-face confrontation and I’d rather stand than point out someone’s asshole nature to them straight-up.

  People I know hover their butts over the bag, feigning that they’re about to sit until the asshole moves it. That’s great, but it’s not for me. I prefer seething to sitting, I guess.

  Whatever the case, don’t go making me out to be the bad guy in this situation. The only reason any of this is happening is because other people are assholes and putting their bags on seats. Classic “blaming the victim” going on here. Let’s judge them on their asshole behaviour before we judge anyone else on their response to it.”

  Het is dus gewoon iemand die zichzelf graag als slachtoffer ziet en passief gefrustreerd zijn verkiest boven normaal menselijk contact. Dat moet hij zelf weten natuurlijk, maar het is niet echt de moeite waard om hier veel aandacht aan te schenken.

 5. Justin B.

  Pak toch gewoon de auto, dan hoef je je niet te ergeren aan al die proleten.

Reacties niet toegestaan