Actie voor Syrie wordt een flop

Nederlanders hebben tot nu toe 1,2 miljoen euro gestort op Giro 555 voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Dat meldden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) dinsdag. Maandag was een groot aangekondigde TV-avond gepresenteerd door Jeroen Pauw en Thijs van den Brink  Naar die uitzending keken bijna 350.000 mensen, minder dan naar (bijvoorbeeld) Urbi et Orbi of De Ronde van Vlaanderen. Tijdens die uitzending maakte minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) bekend dat ook de Nederlandse staat 4 miljoen euro beschikbaar stelt. Hoeveel geld er precies is binnengekomen op maandagavond, kan een woordvoerder van de SHO niet zeggen. De actie voor de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië begon vorige week maandag.

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Wanneer zijn er acties voor Syrië in Turkije, Irak, Jordanië, Israël, Libanon, Iran, Saudi-Arabië en Egypte?

  • Violacase

   Zo is dat. Ook voor hulp ten behoeve van bijvoorbeeld tsunami-ellende, hongersnood- en anti-aids-acties in Afrika heb ik uit die landen nog nooit iets vernomen. Ja, ja, ik weet het, wij zijn een ‘beschaafd’ land.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • André Somers

    Waarom denk je dat je daar hier iets over zou horen dan? Zie je deze krantenkop al voor je: “Grootschalige hulpactie voor Syrië in Irak!”? Ik niet. Weet je zeker dat er geen hulpacties gehouden zijn of worden in die landen? Besef je je dat er in Libanon al een miljoen Syrische vluchtelingen zitten, op een bevolking van 4 miljoen?

    (in antwoord op Violacase)
    • Violacase

     Zo’n krantenkop zou ik nou graag eens onder ogen krijgen. Ik weet niet zeker dat er geen hulpacties worden gehouden in de arabische wereld. Ik heb er alleen nog NOOIT van gehoord. Het vluchtelingenprobleem in Libanon is toch één grote narigheid? Steekt de Libanese staat vol erbarmen haar handen uit? Ik dacht het niet.

     (in antwoord op André Somers)
     • John JohnN

      Ook onze pers is gekleurd. Het volk kent nooit de waarheid.
      Wat Libanon betreft: 1 miljoen vluchtelingen, op een landje van 4 miljoen. Hoe denk je dat Nederland eruit zou zien als er vier miljoen vluchtelingen de Achterhoek en Twente zouden overspoelen?

      (in antwoord op Violacase)
     • Violacase

      Ik weet zeker dat dan het gros van de Nederlandse burgers positieve actie zal ondernemen. De staat zal zéker de handen uit de mouwen steken en een beroep doen op de EU en het Rode Kruis. (Nota Bene: Libanon kan dat toch ook doen? Dat uiteraard met de Halve Rode Maan.)

      (in antwoord op John JohnN)
     • André Somers

      Kon ik dat optimisme maar delen. Ik weet vrij zeker dat er door velen uit alle macht geprotesteerd zou worden tegen deze “tsunami” aan vluchtelingen, als het al bij vreedzame protesten zou blijven. En ik begrijp dat je er voor het gemak maar van uit gaat dat als je hier geen bericht leest over hulp vanuit de Arabische wereld, deze er dan ook niet is?

      (in antwoord op Violacase)
 2. PaulusJ

  Ik geef niet aan Moslimfundamentalisten, moordenaars en wrede warlords. Ook niet als ze kinderen en vrouwen wreed opofferen op het altaar van hun religieuze strijd.
  Minder hulpgeld is minder omkoopgeld en afpersgeld voor de strijders, dat de NGO’s met zoveel liefde uitdelen aan de meest terroristische fracties in alle strijdgebieden ter wereld.
  Want zielige mensen helpen, dat mag wat kosten. Ook al gaat het grootste gedeelte van het geld op aan wapens en kogels.

 3. John JohnN

  Iedereen houdt Egypte voor ogen.
  Giro 555 is een te grote ongedefinieerde vergaarbak geworden.
  De som van deze twee punten is de uitslag.

 4. Likoed Nederland

  Vreemd dat men niet warm loopt voor een oorlog waarin soennitische moslimfundamentalisten bewapend door Saoedi-Arabie vechten tegen alawieten en sjiieten (honderdduizend strijders uit Libanon en Iran)?

 5. Bert Hilhorst

  Stop dat geld in munitie, voor een betere wereld.

 6. i7

  Assad regime weigere de inspectie op inzet van chemische wapens toe te laten..

  Het heeft me niet verbaasd.. De dictator Ass ed komt nooit afspraken na.. zoals bekend is

Reacties niet toegestaan