Bij NRC vrezen ze de toegenomen invloed van de eigenaren

Bij NRC Media is volgens concurrent De Volkskrant onrust ontstaan over de toegenomen macht van eigenaar Egeria. Egeria is een investeringsmaatschappij.  Egeria (92 % van de aandelen)  heeft onlangs twee extra commissarissen benoemd. Een van hen vervangt mede-eigenaar Derk Sauer (8% van de aandelen) als president-commissaris. Volgens de ondernemingsraad was dat niet de afspraak bij de overname van de krantenuitgever.  De redactie zou de baas blijven/worden in de nieuwe situatie. NRC Media werd in 2010 gekocht van De Persgroep, de uitgever van onder meer de Volkskrant. Destijds zou zijn afgesproken dat de werknemerscommissaris bij stakende stemmen in de raad de doorslag zou geven. Die  stelt na de uitbreiding niet veel meer voor. Drie van de zes commissarissen, onder wie de voorzitter, zijn gelieerd aan Egeria en de stemmen zullen dus niet snel staken De ondernemingsraad is 'ontstemd'. De grotere macht van Egeria ligt gevoelig, omdat de investeringsmaatschappij volgens ingewijden af wil van NRC Media.  De nieuwe voorzitter is Alexander Beelaerts (ex-Shell), een consultant die volgens NRC Handelsblad ook commissaris is bij andere Egeria-bedrijven. Hij vervangt Derk Sauer, die wel commissaris blijft. Volgens Sauer treedt hij terug vanwege een volle agenda, niet vanwege een conflict. Overigens blijkt NRC ondanks de crisis kerngezond: het bedrijf zag de winst stijgen naar 5,5 miljoen. Volgens NRC Media is de winststijging te danken aan een iets hogere advertentieomzet. De meeste uitgevers kampen juist met minder advertenties. De winst levert directeur/hoofdredacteur Peter Vandermeersch en uitgever Jan van der Marel een gezamenlijke bonus op van 106 duizend euro.

Bron(nen):   De Volkskrant      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Geert Mak, Rob Wijnberg en Erik de Vlieger krijgen gelijk. Ze vertelden allen hoeveel geld er nu al door Egeria wordt binnengehaald. De Vlieger vertelt ook dat NRC het geld voorschoot van het dure pand in Amsterdam op A-lokatie. Dat dit pand indirect in bezit is van een van de Egeria-eigenaren. The winner takes all.

  Chavannes schreef al een keer dat een derde greep uit de kas door verkoop van de krant aan de hoogste bieder de dood van de krant zal worden.

  Wie zijn de echte verantwoordelijken? Daar is de maker van het koningslied een piepklein muisje bij vergeleken.

 2. Templein

  Hierbij een citaat van Marc Chavannes in Vrij Nederland:

  “Ik zou een beroep willen doen op de investeerders van het Egeria-fonds
  om bij verkoop van NRC niet voor de hoofdprijs te gaan. Ik zou ze willen
  vragen te bevorderen dat NRC Media in handen komt van één of meerdere
  eigenaren die het publieke belang van de krant als oogmerk hebben. Daar kun je
  allerlei modellen voor verzinnen, maar het belangrijkste is dat de eigenaren niet
  opnieuw voor een enorm bedrag gaan. Degenen die dat eisen zijn er
  medeverantwoordelijk voor dat de krant straks misschien kapot is.”

 3. DennisK

  Egeria? Dat is van de familie Brenninkmeijer van C&A. Geld moet overal in geinvesteerd worden van kleding tot kranten

Reacties niet toegestaan