Wegwezen [update]

Op bijgaande video zijn de beelden te zien die RTL filmde na de ramactie van de nog onbekende man in Apeldoorn, die vandaag door de dranghekken is gereden en zo dodelijke en zwaargewonde slachtoffers heeft gemaakt.
Her en der kermende slachtoffers en agenten die duidelijk in paniek zijn – en niet allemaal goed weten wat ze moeten doen.
Op dat moment was de antieke bus met koninklijke inzittenden al weggereden en had het voertuig een veilig heenkomen gezocht achter de dikke muren van Paleis het Loo.
Opvallend is dat de kroonprins – die in het leger de rang van generaal bekleedt en op zijn uniform talloze militaire onderscheidingen draagt – niet deelnam aan de eerste hulpacties. Net als de rest van het gezelschap dook Willem Alexander weg op de open bus en maakte dat hij wegkwam. 
Als Welingelichte kringen goed is geinformeerd, is het strafbaar om je snel uit de voeten te maken als mensen zich in levensgevaar bevinden.

Naschrift 1 mei: de boze lezersreacties op dit stukje zijn bijna niet te tellen. Onverstandig van me om niet expliciet stil te staan bij de betreurde doden en gewonden. Waarvan akte. Verder heb ik wel erg weinig woorden gebruikt om het volgende duidelijk te maken.
Ooit was de koning een krijger die voorop ging in de strijd. Hij betoonde moed en strijdlust – en ook om die reden was hij degene die de lakens uitdeelde.
Het huidige koningschap is daarvan wel erg ver afgeweken. Is niet erg, de beschaving schrijdt voort.
Maar daarom is het een tikkeltje vreemd dat onze kroonprins één van de hoogste rangen in de krijgsmacht bekleedt. En veel onderscheidingen op zijn uniform draagt. Zo wekt hij de indruk – net als koningen vroeger deden – dat geen zee hem te hoog gaat als de nood aan de man komt. Terwijl – zie gisteren – zijn gedrag toch wel erg lijkt op dat van een doorsnee burger. 

Bron(nen):   RTL