Veelverdienen – de BBC kan er ook wat van

In Hilversum wordt bij de omroepen veel te veel verdiend, vindt minister Ronald Plasterk, maar de Britten kunnen er ook wat van. In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over de salarissen bij de BBC, nu bekend is geworden dat liefst 50 managers een jaarsalaris verdienen van meer dan 160.000 pond.
De managers blijken ook nog op de kleintjes te letten, want gedeclareerd wordt er ook volop. Zelfs inpakpapier. In totaal heeft de BBC vorig jaar 20.978 pond uitgegeven aan cadeaus voor hoge medewerkers. Ondanks de verontwaardiging over de cijfers heeft de BBC-top laten weten dat alles volgens de regels is verlopen. Niemand hoeft iets van de gedeclareerde bedragen terug te betalen.
The Independent toont zich verontwaardigd over de riante salarissen in een commentaar onder de kop Bloated Broadcasting Company, waarbij bloated staat voor opgezwollen. De krant wijst erop dat er bij de staatsomroep nog veel meer veel verdieners moeten zijn, want onbekend is wat de presentatoren opstrijken. De BBC wil die gegevens niet vrijgeven omdat publicatie ervan televisiesterren naar de commerciële omroepen jagen, waar hun salaris wel geheim zal blijven. Een argument dat door The Independent van tafel wordt geveegd, omdat de commerciële omroepen momenteel flink zo hard moeten bezuinigen dat weinig BBC-sterren de overstap zullen maken.

Bron(nen):   The Independent  The Independent  NRC Handelsblad