Je kunt baan mislopen door gedrag op sociale media

Pas op met die vrolijke partyfoto's en in de haast getypte tweets. Steeds meer werkgevers checken eerst je gedrag op sociale media, voordat ze je voor een sollicitatiegesprek uitnodigen. 

73 procent van de werkgevers gaat eerst online op onderzoek uit naar een sollicitant. De helft van hen wordt bevestigd in hun keuze voor een bepaalde kandidaat. 25 procent van de sollicitanten wordt echter afgewezen vanwege hun gedrag op sociale media. Dit blijkt uit onderzoek van Stepstone onder 17.330 werkzoekenden en 1470 recruiters.  

De belangrijkste reden voor een afwijzing is het posten van ongepaste commentaren en afbeeldingen. Maar ook grote verschillen tussen het opgestuurde cv en de informatie online kunnen ervoor zorgen dat je toch niet op gesprek mag. Slecht taalgebruik is de derde reden om afgewezen te worden. 

Wat wel helpt om die leuke baan binnen te slepen zijn beschrijvingen en kwalificaties door derden, goede referenties en goede communicatieve vaardigheden.
Op dit moment bekijkt slechts 33 procent van de werkzoekenden zijn online reputatie. Dat is erg weinig, als je weet hoe belangrijk die reputatie kan zijn.

Bron(nen):   Dutch Cowboys      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  De nieuwe trend gaat worden om anoniem te solliciteren, zodat werkgevers je niet meer kan checken.
  Want het is bijkans onmogelijk om alles wat al op het internet en social media staat te verwijderen

  • Heldoppantoffels

   Het bericht klopt helemaal, ik kijk ook wel eens op Facebook of ‘google’ een persoon om wat meer te zien van een kandidaat.

   Je gegevens op internet verwijderen is mogelijk en toch niet altijd makkelijk. Je kunt je facebook profiel praktisch voor de buitenwereld afsluiten, ik heb de mijne maar helemaal verwijderd en ik google mezelf ook regelmatig om te controleren of ik niet ergens een steek heb laten vallen.

   Het soort gedrag als beschreven in het stukje, overheden/geheime diensten die afluisteren, dat zijn voor mij reden om bijzonder waakzaam te zijn op mijn privacy.

   (in antwoord op Captain Caveman)
   • Captain Caveman

    Ik doe niet mee aan twitter, fb of wat dan ook.
    Ik had trouwens begrepen dat als je eenmaal fb account heb, dit nooit meer kan verwijderen, dit alleen maar kan verbergen.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
 2. Guest

  Je kunt gedrag op sociale media mislopen door baan.

  Das nog erger.

  Nog een voordeel van zelfstandig zijn.
  Geen last van zulke zaken.
  Geen toekomstige/huidige baas die mee wil gluren.
  Al vraag ik me af wat er dan te zien is…

 3. Peter Rokers

  Ik heb niks te verbergen. Ik ben al berucht. Je kunt maar beter eigen baas worden. Ja, daar heb ik de middelen (nog) niet voor. Internet leverde ook nog niks op.
  Ik denk dat ik niet interessant genoeg ben. Ben eigenlijk ontzettend saai. Maar als ik dat zeg klinkt het natuurlijk weer verdacht. Dus ik let een beetje op wat ik zeg. Moet ook wel, want voordat je het weet staan ze voor je deur.
  Nee, ik heb echt niks te verbergen. Zelfs dat kan ik niet meer verbergen. Wil het ook niet. Kost teveel moeite. Ik ben wie ik ben. Kan daar zelf ook niks meer aan veranderen.
  Er is overigens geen baas die nog op mij zit te wachten. Zoals de waard is vertrouwt hij/zij zijn gasten. Dat spreektwoord is nog altijd zeer aktueel.
  Op mijn FB pagina zul je ook weinig bijzonders zien, denk ik. Tumblr.
  Ik doe alsof ik gevaarlijk ben. 😉
  Maar ik behoor niet tot de top. Ben niet die man van die foto. Wel man, maar veel ouder.
  Woon ook niet alleen. Ook al zegt dat niks. Kan een goede dekmantel zijn.

  Ja, ik hou van werken zonder gezeik aan mijn kop en laat mij mijn gang maar gaan.

Reacties niet toegestaan