Schelden mag (even) niet meer

Het was al langer bekend dat nieuwsprogramma’s op Amerikaanse tv-zenders vaak veel politiek ‘gekleurder’ zijn dan die in Nederland. Zo is Fox News Channel berucht om zijn rechts-populistische stijl. ‘Anchorman’ Bill O’Reilly schetste onlangs nog een ongemeen negatief portret van het door sex en drugs gecorrumpeerde Amsterdam (en werd prompt van repliek gediend door de Amsterdamse filmmaker Robbert Nieuwenhuijs – zie tweede link).
Maar de presentatoren van deze programma’s schrokken er ook niet voor terug elkaar verbaal op de korrel te nemen. O’Reilly en zijn collega Keith Olbermann van MSNBC vochten de laatste jaren zelfs een ware vete uit. Vrijwel iedere avond bestookten ze elkaar om acht uur ’s avonds met nieuwe verdachtmakingen en scheldkannonades.
Daar is nu op gezag van hogerhand een einde aan gemaakt. Hoewel het hanengevecht de kijkcijfers geen kwaad deed, begonnen de bazen van beide zenders er genoeg van te krijgen. Tijdens een geheime bijeenkomst in mei tekenden Rupert Murdoch, de topman van News Corporation, en zijn tegenvoeter Jeffrey Immelt van General Electrics, het moederconcern van MSNBC, de vrede.
Begin juni staakten O’Reilly en Olbermann de onderlinge strijd en richtten ze hun aanvallen op andere doelen (“Hello CNN”).

Bron(nen):   The New York Times  Welingelichte Kringen