Computer is de baas

De computer beheerst ons leven. Om dat te illustreren neemt The New York Times de lezer mee naar een doorsnee Amerikaans gezin. 
Nog niet zo lang geleden zaten ouders en kinderen samen aan het ontbijt, met in een hoekje soms de tv aan. Uiteraard werd er over ditjes en datjes gesproken voordat ieder zijns weegs ging. Dat was het leven in de vorige eeuw. 
De nieuwe routine is als volgt. De man bekijkt om 6 uur ‘s ochtends zijn email, Facebook en Twitter. De twee kinderen beginnen de dag met het controleren van tekstberichten alvorens over te gaan op computerspelletjes en Facebook. Aanvankelijk protesteerde de moeder tegen deze nieuwe gebruiken, maar nu zit ze zelf ook met haar laptop aan het ontbijt. Wat vroeger gezamenlijk gebeurde, vindt nu afzonderlijk plaats in 4 verschillende kamers. Conclusie: de technologie heeft de de huiselijke rituelen compleet veranderd. 
Bedrijven die internetgebruik analyseren, zeggen dat ‘s ochtends tussen 6 en 7 het internetgebruik als een raket opkomt. Mensen zijn gewoon de hele dag online behalve de uurtjes dat ze even slapen. Werd er vroeger in huishoudens gevochten om wie als eerste mocht douchen, nu gaan de twisten veelal over de beschikbare computers. 
Ouders hebben de grootste moeite om hun kinderen nog een heel klein beetje offline te houden. En wat nog moeilijker is: ze moeten zich zelf ook aan de regels houden die ze hun kinderen opleggen wat het computeren betreft – een lastige opgave.

Bron(nen):   The New York Times