Klaagbrief van Prins Wilem-Alexander

Vanochtend vond onder grote belangstelling het kort geding plaats dat De Rijks Voorlichtings Dienst had aangespannen tegen het internationale persbureau Associated Press. Doel: AP dient 4 vakantiefoto’s van de Oranjes van het web te verwijderen, waarop we de familie deze zomer zien skieën in Argentinië. Aan mr. Rullmann – bekend van menig mediaproces – de taak hier recht te spreken.
Uiteraard haalden beide pleiters alles uit de kast om de rechter in hun kamp te krijgen.
De 2 advocaten namens AP betoogden bijvoorbeeld dat hun cliënt helemaal niet kan worden aangeklaagd, want AP publiceert zelf niets. AP verkoopt slechts foto’s aan media die deze foto’s vervolgens al dan niet afdrukken. Dus of de eisende partij s.v.p. bij kranten als Trouw en AD wilde aankloppen.
Maar Welingelichte Kringen viel pas echt van zijn stoel toen mr. P.J. Boukema namens het jonge gezinnetje uit Wassenaar het woord voerde.  En hij een brief voorlas die WA persoonlijk had gericht tot de rechtsvrouwe. Waarin hij bijna schreiend getuigde van de manier waarop hij en zijn famile al hun hele leven door de media worden achtervolgd.
Vooral de boottochten op de Jumbo van opa Bernhard waren nauwelijks te harden, als we de de kroonprins moeten geloven. Want steeds opnieuw lag verderop een bootje met daarop een fotograaf met telelens. Ja, de argeloze lezer van Privé of Weekend dacht misschien: daar heb je die lui weer met hun lekkere lange vakanties, maar de tochten op het superjacht  over de Middellandse Zee waren zenuwslopend.
Net als in het theater komt het in de rechtszaal aan op stemverheffing, overdrijving, de goede dictie en gevoel voor melodrama. Het moet gezegd dat de landsadvocaat dit alles bijzonder goed beheerste.  Zoals de inzet: de meest geprivilegeerde familie van Nederland is eigenlijk slachtoffer van de media, ook een verrassende move mocht heten.
Nu maar afwachten of de rechter een beetje goedgelovig is. Uitspraak over 2 weken.