NRC valt Hans Teeuwen af

NRC Handelsblad komt vandaag met een opmerkelijke rectificatie. De krant zet een uitspraak van Hans Teeuwen recht, die daar helemaal niet blij mee is. Al dient gezegd dat hij ook moet lachen om zoveel angsthazerij.
Wat wil het geval?
Zaterdag stond in NRC Handelsblad een vrijmoedig interview met ‘de koning van de lach.’ Ondermeer kreeg de Linkse Kerk enige vegen uit de pan, en ook het koningshuis werd niet overgeslagen. In dat verband meldde Teeuwen dat 2 bekende Volkskrant-journalisten door het hof zijn ingehuurd om de biografie van Willem-Alexander te schrijven.
Inderdaad is dit boek inmiddels geschreven door Jan Hoedeman (bekend van de zogenaamde martelprimeur, een reusachtige canard in verkiezingstijd over vermeende martelingen van het Nederlandse leger in Irak, bedoeld om Henk Kamp en de VVD in een kwaad daglicht te stellen) en Remco Meijer. Het manuscript ligt bij de uitgever te wachten – ongetwijfeld op het beste (= meest commerciële) moment om ermee voor de dag te komen.
Vreemdgenoeg vindt NRC Handelsblad het vandaag nodig op dit interview terug te komen. In de rubriek Correcties & aanvullingen van het avondblad valt het volgende te lezen: "In het interview Ik ben een pleaser suggereert cabaretier Hans Teeuwen dat twee journalisten van de Volkskrant door de koninklijke familie zijn aangetrokken om de biografie van Willen-Alexander te schrijven. Dit is onjuist. De biografie die de twee schrijven is een eigen intitiatief." 
Gebruikelijk, dat uitspraken in een interview gerectificeerd worden, alsof het om een stellingname van de krant zelf gaat?
Nee, in het geheel niet.
Maar laten we niet vergeten dat we hier met een bijzonder gewichtige landgenoot te maken hebben; zo gewichtig, dat de uitspraak die Hans Teeuwen deed opeens door NRC is veranderd in ‘een suggestie.’