Betalen voor nieuws op internet bestaat!

In oktober 2009 meldde Welingelichte Kringen (2de link) dat de krant Newsday de grote stap durfde te nemen: geld vragen voor de inhoud van de krant op internet.
Newsday is een Amerikaans dagblad dat  wordt verspreid in Nassau, Suffolk, Queens, Long Island en overige gebieden rondom New York. De betaalde oplage bedraagt ruim 350.000 exemplaren en daarmee is het de 11e krant van de Verenigde Staten. 
Laatstelijk, in 2008, ging het dagblad opnieuw van de hand en werd Cabletelevision eigenaar voor 650 miljoen dollar, naar hedendaagse begrippen een ongelooflijk bedrag.
Ook al verschijnt de krant op tabloid-formaat, Newsday is totaal niet op sensatie gericht en heeft uitstekende verslaggevers in dienst. Tot op heden sleepte de krant 19 Pulitzer-prijzen in de wacht.
In oktober ging  het betaalmodel in werking voor 5 dollar per week (260 dollar per jaar). Wie niet betaalde voor de webeditie, kon nog slechts kennis nemen van de voorpagina, overlijdensberichten, het weer en openingstijden van scholen. 
En, hoe marcheert het nu?
Volgens The New York Observer hebben zich in 3 maanden tijd 35 abonnees gemeld. Intussen is het aantal lezers van de website nagenoeg tot 0 gedaald en zijn de webinkomsten ook zo goed als weggevallen.
Welingelichte Kringen heeft al vaker beweerd dat algemeen nieuws op het web slechts gratis kan worden verspreid, maar blijkbaar is nog niet iedereen hiervan overtuigd. Geeft niet; komt tijd, komt raad. 
Intussen zijn we benieuwd naar de spoedbijeenkomst die ongetwijfeld bij The New York Times heeft plaatsgevonden naar aanleiding van dit opzienbarende nieuws. Want deze krant maakte immers juist bekend geld te gaan vragen voor toegang tot internet. 
Het kan bijna niet anders, of de NYT keert op zijn schreden terug.

Bron(nen):   The New York Observer  Welingelichte Kringen