Bij de dood van een fotograaf

Graag uw aandacht voor Martin Elliott, een Britse fotograaf die dezer dagen stierf op 63-jarige leeftijd na een lang ziekbed. Elliott was niet bekend, maar maakte tenminste 1 foto die als affiche ettelijke miljoenen keren over de toonbank ging: 'Tennis Girl.' Godzijdank schrijven Britse kranten graag en veel over dode mensen en zo kunnen we hier even stil staan bij een onbekende fotograaf die 1 keer in zijn leven een lucky shot maakte.
Elliott was in 1976 student fotografie toen hij bijgaande foto nam. Hij gebruikte zijn vriendin, Fiona Butler,  als model - ze was toen 18. Ze leende een wit tennisjurkje (let op het gedateerde model) en trok de achterkant iets op, zodat de fotograaf een deel van haar billen zag. De foto is gemaakt op een van de laatste dagen van de zomer, in september, en wie weet viel het zonlicht daarom zo mooi over de tennisbaan.
Elliott verkocht de foto aan een affichefirma die de afbeelding op groot formaat op de markt bracht - er werden miljoenen exemplaren van verkocht en de fotograaf werd vervolgens rijk, want hij had de copyrights niet afgestaan.
Zijn toenmalige vriendin heeft hij nooit laten meedelen in de winst - ze kreeg geen stuiver. Toch had Fiona Butler op een andere manier plezier van dit avontuur. "When the picture got so popular I was quite amused that something taken that afternoon could get so big," zegt ze tegen The Daily Telegraph
Bovendien trouwde ze later een rijke man en zo kwam alles toch nog goed.

Bron(nen):   The Daily Telegraph