Humor als tegengif voor de Tea Party

Het beste tegengif tegen the Tea Party komt in de VS wellicht niet uit politieke hoek maar van televisie. Jon Stewart en zijn Daily Show maken vier dagen per week gehakt van holle, conservatieve retoriek en volksmennerige media zoals Fox News. Het is briljante satire die al dertien keer met een Emmy werd bekroond. 

De Daily Show lijkt nu een stapje verder te gaan. Werd er onlangs al een satirisch spotje over een demonstratie van Tea Bags gemaakt, nu organiseert Jon Stewart een heuse demonstratie op de Washington Mall op 30 oktober a.s. Hij noemt het een call for rationality. Hij vermeldt in zijn toelichting (bekijk de link met The Daily Show hierboven) dat 70 tot 80% van de Amerikanen best bereid is over alle serieuze problemen na te denken en samen tot oplossingen te komen. Ware het niet dat 15 tot 20% van de Amerikanen alle redelijke communicatie hierover grondig verstoort. Hij laat een aantal borden zien als voorbeeld van wat voor opruiende teksten mensen kunnen meedragen in zijn demonstratie, zoals '9/11 was an Outside Job'. Het kan allemaal wel wat minder gek, vindt de Daily Show: 'Take it down a notch for America'. Het zou een prachtige parodie zijn op de kwaaiige en lawaaiige manifestaties die de ultraconservatieve Glenn Beck organiseert, zoals op de Restoring Honor rally van 28 augustus in Washington.

'This is real' beweert Jon Stewart in zijn aankondiging. Of is het toch allemaal een grap? Tijdens dezelfde aankondiging verscheen ook Stewart's collega Stephen Colbert die een soortgelijke mars op dezelfde datum aankondigde, dit keer met de slogan Keep Fear Alive. Onderaan Stewart's speciale webpagina over de rally staat een knop Don't Click Here. Dat doe je natuurlijk toch, waarop je direct uitkomt op Colbert's rallypagina. Met eenzelfde knop, waarbij je weer uitkomt bij... Precies. De Washington Post bericht dat Comedy Central, die de show uitzendt, voor die dag werkelijk een vergunning om te demonstreren heeft aangevraagd. We kunnen alleen maar afwachten tot die 30 oktober om te zien of het allemaal een grap was (waar de blogger van Le Monde aardig lijkt te zijn ingetuind), of Jon Stewart zijn hand overspeelt, of dat ons een nog briljantere grap staat te wachten.

Bron(nen):   Le Monde  The Daily Show  Rally to Restore Sanity