Hier spreekt Hans Janmaat

Vanochtend vroeg Peter Middendorp in De Pers (eerste link) aandacht voor een oude VPRO-uitzending waarin Hans Janmaat in 1983 werd ondervraagd. Dat was nog eens interviewen!
Inmiddels is het min of meer gebruikelijk dat politici met afwijkende opvattingen op een mierzoete behandeling kunnen rekenen, maar dat ging in de vorige eeuw wel anders. 
De toenmalige leider van de Centrumpartij krijgt geen moment de kans zijn opvattingen te uiten en als hij er al in slaagt iets te zeggen, zitten journalistieke zwaargewichten als Henk van Hoorn, Max van Weezel en Ronald van den Boogaard er bovenop. Geweldig hoe ze hem in de rede vallen, hoe zijn antwoorden worden verdraaid, hoe de gast beledigingen naar zijn hoofd krijgt geslingerd en hoe de afkeer van deze politicus dwars door de radio naar buiten komt. Niet voor niks zijn deze collega-journalisten later uitvoerig gelauwerd en geprezen. 
Als u ook weleens heimwee hebt naar de tijd dat een mogelijke fascist gewoon een fascist werd genoemd, ga dan naar de 2de link voor een historisch potje bekvechten.

Bron(nen):   De Pers  VPRO