Doek valt voor Sarah Palin’s realityshow

Gisteren heeft de Amerikaanse televisiezender TLC bekendgemaakt dat er geen tweede seizoen komt van Palin’s spraakmakende realityserie. De ‘finale’ die gisteravond werd uitgezonden, is daarmee de laatste van acht afleveringen, waarin de ex-vice-presidentskandidate schietend, vissend en kamperend was te zien. De eerste aflevering trok maar liefst vijf miljoen kijkers, de tweede aflevering al beduidend minder. Naar verluidt toucheerde Palin zo’n 250.000 dollar per aflevering en waren er afgelopen december nog plannen voor een tweede seizoen (met nog meer inkomsten). 

In de Amerikaanse media wordt uiteraard druk gespeculeerd over de reden van de annulering. Volgens de Huffington Post zou de kijker/kiezer bij een tweede seizoen kunnen denken dat de oud-gouverneur van Alaska niet ‘committed’ is aan een campagne voor de dan snel naderende presidentsverkiezingen van 2012. Anderzijds zou TLC in het geval van haar kandidatuur ook gedwongen kunnen zijn medekandidaten evenveel zendtijd te geven. 
Het bericht komt echter op dezelfde dag dat Palin ernstig onder vuur ligt (de beeldspraak is hier meer dan toepasselijk) na de aanslag door Jared Lee Loughner op congreslid Gabrielle Giffords. Van haar website verwijderde Palin ijlings de ‘target map’ van Amerika met daarop een vizier (‘crosshairs’) voor elk Democratisch congreslid (zie dit WIK-bericht). Dat de kaart zo snel werd weggehaald, zegt natuurlijk al genoeg. 

Op de website palingates  wordt alle handel en wandel van Palin nauwlettend gevolgd en zorgvuldig gedocumenteerd. Er is onder meer een interessante video van maart vorig jaar te zien waarin Giffords zich uitspreekt over de bedreigingen aan haar adres en zelfs over Palin zelf: “Sarah Palin has the crosshairs of a gun sight over our district and when people do that, they’ve gotta realize there are consequences to that action.” Daarnaast vind je er de beruchte ‘reload’-tweet terug en nog veel meer ‘palingates’. Misschien niet allemaal waar maar wel interessant en grappig om te lezen voor wie zich eens wil verbazen over ‘those crazy Americans’. 

Bron(nen):   New York Daily News  Palingates  Daily Mail