Hoe Moebaraks aftreden zich over de social media verspreidde

Op 11 februari om ongeveer 17.00 uur 's middags trad Hosni Moebarak af. Onderstaande grafiek komt van het internetbedrijfje ChareThis, dat die kleine knopjes maakt (onder aan dit artikel) waarmee je een nieuwsbericht direct via je social medianetwerken kan delen. Het bedrijf hield per uur bij hoeveel berichten er gedeeld werden via Twitter, Facebook en Email.
De lijnen lijken op het eerste gezicht op elkaar, maar hebben interessante verschillen. De lijnen van Twitter en Facebook hebben grofweg dezelfde vorm, maar Twitter is veel puntiger. Wellicht door alle kleine gebeurtenissen rondom het grote nieuws van die middag. (nb. de grafiek is Amerikaanse tijd, Moebarak trad om 11.00 uur Eastern time af). De grafiek maakt duidelijk hoe veel groter Facebook is dan Twitter.
De lijn van emailverkeer is ook interessant, juist omdat deze zo laag blijft. In het uur voorafgaand aan het aftreden liep de lijn omhoog, maar toen het hoge woord eruit was, vlakt de emaillijn langzaam af. Email is vergeleken met Facebook en Twitter een relatief langzaam medium. Ongeschikt voor de verspreiding van groot nieuws.
De grafiek is in groter formaat beschikbaar onder de link bij The Atlantic.

Bron(nen):   The Atlantic Monthly