iPhone helpt de brandweer

Auto’s worden met de tijd steeds veiliger, maar ze zijn nog steeds een complexe puzzel voor reddingswerkers, die er soms in moeten knippen zodat ze de mensen die erin vast zitten eruit kunnen halen. Er zitten een hoop risico’s aan het knippen in een auto. Zo kunnen er nog airbags in de auto zitten die niet zijn afgegaan. Of is het mogelijk dat er gordelspanners aanwezig zijn in de auto, waardoor je het risico loopt dat je de personen die vastzitten alleen maar meer letsel oplopen. Hybride en elektrische auto’s zijn zo ontworpen dat bij ongelukken de elektriciteit wordt afgesloten. Toch is het aanbevolen om draden in de auto te vermijden. Daarnaast zijn een hoop auto’s op bepaalde punten kwetsbaarder om gesneden te worden.

Een nieuwe applicatie van Apple’s iPhone helpt de reddingswerkers en maakt het een stuk makkelijker. De nieuwe applicatie brengt alles wat zich onder de ‘huid’ van de auto bevindt in kaart. Alle gegevens van alle verschillende auto’s zijn opgenomen in handige schema’s, zodat de reddingswerker precies weten waar alles zit en ze de beste plek weten om een auto open te snijden. De nieuwe applicatie draagt de naam ‘Extraction Zone’ en is ontwikkeld door Bohemian Innovation in Austin, Texas. Het idee om een dergelijk applicatie te maken kwam van een brandweerman en ambulanceverpleegkundige.

Op dit moment is de applicatie alleen beschikbaar voor de iPhone, maar versies voor Android telefoons en de iPad zijn in ontwikkeling. Algemeen Manager Albert Swantner zegt dat verzekeringsbedrijven en brandweercorpsen in Nevada, California en Texas geïnteresseerd zijn in de applicatie en dat gebruikers in meer dan 30 landen de applicatie hebben gedownload.

Bron(nen):   Wired