De laatste uren van de omgekomen oorlogsfotografen

Media
donderdag, 21 april 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Gisteren lieten twee beroemde oorlogsfotografen het leven in Misrata in Libië. Twee andere fotografen raakten gewond, van wie de Fransman Guy Martin zwaar. Ze werden alle vier geraakt door scherven van mortiergranaten. De Britse filmmaker en fotograaf Tim Hetherington stierf vijftien minuten nadat hij in het ziekenhuis werd binnengebracht, Chris Hondros enkele uren later op de operatietafel. Andy Carvin van het Amerikaanse NPR (National Public Radio) besloot, nadat de dood van Hetherington wereldnieuws was geworden, om een link van een video die van hen werd gemaakt online te zetten op zijn blog. Hij noemt het ‘een zeer moeilijke beslissing’, maar heeft het toch gedaan. Waarom? Carvin legt uit dat hij honderden video's met beelden van oorlogsslachtoffers heeft gepost sinds de volksopstand in het Midden-Oosten in Tunesië begon. ‘Velen nog schokkender en huiveringwekkender dan deze’, schrijft hij op zijn blog. Ontelbare keren waarschuwde hij dat het de keuze is van de mensen om de inhoud te bekijken of niet. 'Maar ik post ze toch, omdat ik meen dat het belangrijk is om te documenteren wat er gebeurt in oorlogstijd, en ik geef de mensen de keuze om te getuigen.’
Oorlog maakt volgens Carvin geen onderscheid: ‘Zij kan aanspraak maken op jong en oud, mannen en vrouwen; soldaten en burgers. En in dit geval, journalisten.’ Carvin kent een aantal mensen die de fotografen persoonlijk kennen. ‘Maar een heleboel slachtoffers van de aanvallen zijn gedocumenteerd, en een heleboel mensen kenden hen en hielden van hen. Toch deelden we beelden van hen. Wederom als gevolg van dat verlangen om te getuigen.’ Carvin heeft ten slotte overwogen wie de mannen zijn en wat ze deden voor de kost: 'professionele oorlogsfotografen. 'Het is hun taak om de verschrikkingen van de oorlog, met inbegrip van de doden en gewonden, vast te leggen. Hun lot is dat zij nu ook tot de slachtoffers behoren.' Zouden ze willen dat beeldmateriaal van hen wordt gedeeld, vraagt Carvin zich ten slotte af. ‘Tim zal ik het nooit meer kunnen vragen’, schrijft hij,’ maar ik hoop dat Chris en Guy ooit kunnen vertellen of ze mijn beslissing om de video te delen ondersteunden of veroordeelden.’ Een aantal uren later stierf ook Chris Hondros aan zijn verwondingen.
Ook nu waarschuwt Carvin wat er op de schokkende video is te zien: de operatie van Martin, Hondros op de intesive care en Hetherington nadat hij is overleden (de namen onder de beelden van de drie zijn onjuist). Het is uw keuze om het te bekijken of niet.