Hoe het echt zat met Gretta Duisenberg en de stilte

Gretta Duisenberg vindt dat de media haar 4 mei-zaak erg opkloppen.
Het lijkt op een hetze, schrijft ze in een persverklaring. En inderdaad: er wordt al opgeroepen om de weduwe van Wim Duisenberg een Amsterdams restaurantverbod te geven. (misschien dan ook maar de tram en het park/).
Maar wat gebeurde er nou echt? De Volkskrant reconstrueerde de kwestie. Samenvatting: het zat een beetje anders, maar niet minder erg.
De Volkskrant:

'Driemaal raden wie er door de twee minuten stilte heen telefoneert? Gretta Duisenberg, door het hele restaurant uitgefloten #scène #4 mei.' Dat bericht twitterde Alexander Bakkes. Het bericht klopte niet, erkent hij nu. Het was de telefoon van een toerist die rinkelde, en Gretta die daarna praatte. Haar eigen gsm was gestolen tijdens een beroving eerder die dag. Hij verwijderde het bericht, maar toen was dat al overgenomen door allerlei landelijke media.
Zij zagen in 'journalist' Bakkes een objectieve waarnemer. Maar hij is de zoon van Wilmar Te Winkel, eigenaresse van het Amsterdamse restaurant l'Entrecôte et les Dames, waar hij ook werkt.
Woensdag rond zes uur kwam Gretta Duisenberg met haar dochter en schoondochter een hapje eten bij l'Entrecôte. Nog vóór de Dodenherdenking, dacht ze, staan we weer buiten.
Maar Duisenberg zat nog aan tafel toen Bakkes om acht uur de bezoekers tot stilte maande. Na amper één minuut rinkelde er een mobiele telefoon. Vervolgens klonk de stem van Duisenberg. Volgens Bakkes: 'Neem maar op, het is voorbij, het is nu toch voorbij', zei ze. 'Het klonk provocerend.'
Bij l'Entrecôte stond de activistische Duisenberg in een slecht blaadje na een eerdere woordenwisseling met Joodse gasten. Zonder dat eerdere incident, zegt stamgast en wijnhandelaar Theo van Broekhuizen, 'was het woensdag misschien anders afgelopen.'
Duisenberg zelf houdt het op een misverstand. 'De gasten naast ons gingen praten', zegt ze. 'Ik dacht dat de twee minuten stilte voorbij waren. Toen zei ik tegen mijn dochter: 'Wat een fantastisch initiatief, chapeau.' Want het gebeurt niet vaak dat ze in een restaurant rekening houden met Dodenherdenking.'

Bakkes vind haar verhaal 'ongeloofwaardig' en 'flauwekul' is de inschatting van Van Broekhuizen, die toekeek. 'Ze zat er bewust doorheen te praten.'
Daarna gaat het van kwaad naar erger, valt Gretta van haar stoel, proberen haar (schoon)-dochters gegeneerd haar mee te krijgen en zegt Duisenberg dat het een zionistisch complot is.
Lees de niet-ingekorte versie bij De Volkskrant

Bron(nen):   De Volkskrant