Spellingscorrector leert zichzelf gewone taal

Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg hebben een nieuwe spellingscorrector voor internet ontwikkeld, die zij dinsdag presenteren op een taalsymposium. Bijzonder aan Valkuil.net is dat het programma niet alleen tik- en grammaticafouten herkent, maar ook verkeerde afbrekingen en woorden die hetzelfde klinken, maar niet hetzelfde zijn zoals 'zei' en 'zij'.

De spellingscorrector leert zichzelf wat normaal taalgebruik is doordat het programma wordt gevoed met steeds meer tekst. Andere correctieprogramma's, zoals die van het tekstverwerkingsprogramma Word, zijn gebaseerd op woordenlijsten en grammaticaregels. Daardoor ontstaan bijvoorbeeld rare afbrekingen als verpleeg kundige, omdat het programma niet snapt dat het één woord is. Valkuil.net gaat uit van de context van een woord en herkent zodoende de fout in een zin als 'hij zij dat het goed was'.

Valkuil.net is volgens de onderzoekers een voorbeeld van het zelflerende vermogen van moderne computers. Het systeem zal zichzelf steeds blijven verbeteren.

Bron: De Morgen