De beerput van het Murdoch Imperium

NOS-correspeondent in London Arjen van der Horst legt in het volgende stuk de achtergronden uit van de affaire rond de journalistiek van News of the World van Murdoch.
De onthullingen hadden niet op een pikanter moment kunnen komen. Of, als je Rupert Murdoch heet, niet op een slechter moment. Hoe schokkend ook de recente onthullingen zijn over de afluisterpraktijken van News of the World, het ware verhaal zijn de innige verstrengelingen tussen het media-imperium van Rupert Murdoch en de Britse macht.

The Guardian heeft zich als een pitbull zich vastgebeten in de affaire. Duizenden popsterren, politici, agenten, acteurs en andere bekende Britten die zijn afgeluisterd door News of the World, zo meldde de krant al twee jaar geleden. Het dossier dat de krant heeft opgebouwd is kolossaal.

Het officiële verweer van de News of the World cum suis was lange tijd: wij weten van niets. The Guardian misleidt het publiek. Afluisteren was geen gangbare praktijk. Ach ja, die ene keer dat we de assistenten van prins William afluisterden, dat was de actie van een ‘rogue reporter’, een eenling.

Dit mantra is eindeloos herhaald de afgelopen jaren. Pas begin dit jaar ging de schandaalkrant overstag en was bereid in ieder geval een klein deel van de beschuldigingen toe te geven. Er lopen nu tientallen civiele procedures die News of the World naar schatting 40 miljoen pond gaat kosten.

Nog schandaliger is het optreden van de politie geweest.

Lees verder bij de NOS

Bron(nen):   Weblogs NOS