Apparaat dat je waarschuwt als je indut tijdens het rijden

Na de navigatiesystemen, massagestoelen en cruise control, zijn er nu ook apparaatjes die je er op wijzen dat je slaperig wordt achter het stuur. Als je in slaap dreigt te vallen, krijg je een waarschuwing door middel van lichtjes op het dashboard en/of alarmsignalen. Dat deze apparaten hard nodig zijn, blijkt uit cijfers van de National Sleep Foundation: jaarlijks vinden er in de VS ongeveer 100.000 ongevallen plaats door slaperige bestuurders.

Het apparaatje wordt in verschillende varianten op de markt gebracht. Zo heeft Mercedes de Attention Assist Technology ontwikkeld, waarmee de meeste Mercedes modellen standaard zijn uitgerust. Op het eerste zicht lijkt het slechts een lampje te zijn dat gaat branden als je hoofd begint weg te zakken. Het lampje heeft overigens de vorm van een koffiemok met de bijpassende tekst 'Tijd voor een pauze?'. Maar daar blijft het niet bij, want het meet ook je rijgedrag en als dat afwijkt slaat het systeem alarm.

Verder is er nog het systeem van Saab, dat met camera’s werkt. De camera’s houden je ogen, oogleden en hoofdbeweging in de gaten. Hierdoor kan het systeem vaststellen wanneer je gaat dommelen. Tenslotte is er nog het dashboard apparaat van Anti-Sleep Pilot. Dit apparaat van Deense afkomst kost 250 dollar en heeft 26 verschillende manieren om in de gaten te houden of de bestuurder van de auto niet te slaperig wordt om te rijden.

Bron(nen):   Time