Dankzij tweedehands Eend nu 50 jaar Fabeltjes krant

Een lening om een Citroën 2CV-bestelwagen te kunnen kopen in ruil voor een scenario voor een nieuwe kinderreeks? Ex-reclamemaker Leen Valkenier (1924-1996) - was platzak, twee keer gescheiden en opnieuw hopeloos verliefd op een twintig jaar jongere vrouw. Hij wilde met zijn jeudige vlam op stap maar een oude Eend en kon van producent Thijs Chanowski geld leven voor de Eend in ruil voor een opzet van de Fabeltjeskrant. Dus zette hij zich op vakantie aan het schrijven van een scenario dat gebaseerd moest zijn op een fabel van de Franse schrijver Jean de la Fontaine. De rest is geschiedenis. De serie kwam er en een hele generatie kinderen ging naar bed met "oogjes dicht en snaveltjes toe'.

De allereerste aflevering van De Fabeltjeskrant kwam op 29 september om 18.55 uur op het scherm. Nederland ging al snel plat voor meneer de Uil, juffrouw Ooievaar, Zoef de Haas en de gebroeders Bever.

Uiteindelijk zouden er 1.613 afleveringen gemaakt worden. De laatste episode kwam op 1 juni 1990 op het scherm. Maar mede dankzij vele herhalingen bleef de serie populair. in 2005 werd De Fabeltjeskrant zelfs verkozen tot beste kinderserie van de eeuw.

Bron(nen):   HLN