Wordt de NOS iets te leukig? Of een vijand van de democratie?

De kritiek komt nu van een paar kanten tegelijk. De NOS ligt weer eens onder vuur. Kernvraag: Wordt het allemaal iets te leukig en lapt de NOS journalistieke grondregels aan de laars? Het begon met Bas Heijne in de NRC die de NOS verweet in een reportage over de overspelige generaal Petraeus een fragment te laten zien uit een James Bond-film. Heijne: "Mijn mond valt niet vaak open – wel toen ik zag hoe het NOS-Journaal anderhalve week geleden de zaak Petraeus bracht. (...) CIA = spion + mooie vrouw = James Bond." Hoofdredacteur Gelauff van de NOS vindt het nogal meevallen: Daarop kwam Arnon Grunberg in De Volkskrant met deze beschuldiging: 'Het enige kwaliteitscriterium zijn de kijkcijfers. In wezen is het NOS Journaal de vijand van de democratie. Dat deze vijand door de overheid wordt bekostigd, is nauwelijks meer ironisch te noemen.' En nu komt Jan Kuitenbrouwer met nog  een fel stuk tegen de NOS. Kennelijk een 'hot item' want het artikel was vrijdag lange tijd het meest populaire artikel op de website van de NRC. Kuitenbrouwer: 'Het beleid van de NOS vertoont twee trends: doorgeschoten verleuking en beroepsethische erosie. Mijn persoonlijke favoriet in categorie één is de virtuele ezel-olifant-kermisrenbaan waarmee Astrid Kersseboom de ontknoping van de Amerikaanse verkiezingen aanschouwelijk maakte, alsof het een speciale uitzending van Klokhuis of Sesamstraat was.' De column van Kuitenbrouwer leidde weer tot veel reacties:  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Uilenspiegel

  De renbaan om de uitslagen bij de Amerikaanse verkiezingen aanschouwelijk te maken, de journalist ter plekke (aaaarchhhhhhhhhh), het domme geloop in beeld, het opiniepanel met vragen na de bekende weg, de omstander die iets mag zeggen, de collega die als deskundige reageert op een vraag van de presentator, het eindeloos herhalen, ik kijk al lang niet meer, zie soms in een flits wat en haak meteen af.
  Bedroevend niveau.

  • Niegol

   U haalt me de woorden uit de mond! Toen ik klein was, was het journaal nog echt een instituut waar je op kon vertrouwen. Nu is het een schnabbelprogramma met als doel het volk virtueel brood en spelen te geven.

   (in antwoord op Uilenspiegel)
 2. wezijnniethetzelfde

  het is te gruwelijk voor woorden het huidige journaal en radio 1, allebei de instituten hebben het “ingeklonken” idee dat het de kijker een imbeciel en een dommerik is. Wat een foute inschatting. Ga terug naar je “leest” en geef ( achter ) informatie, vooral niet de benen, zowel bij mannen als vrouwen, zo uit elkaar in beeld brengen. het heeft iets weg van de aller- eerste mens. Mijnheer Gelauff, heeft volgens mij, veel verschijnselen waar vooral mannen aan lijden!!!! Alles naar “gort” helpen in een organisatie waar veel hoogst intelligentie mensen werken, die afgeknepen en onderdrukt worden vanwege een intern protocol.

Reacties niet toegestaan