Duitse gemeenten willen geld van Google

Media
maandag, 08 februari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De manier waarop Google de aarde in kaart brengt, bevalt niet iedereen. De privacy is voor velen in het geding, en Duitse steden willen zich daar nu sterk voor maken.
Zo verlangt de gemeente Ratingen in de buurt van Düsseldorf 20 euro belasting voor elke kilometer straat die door Google Earth in kaart wordt gebracht. Google verzet zich tegen de claim, het beweert volgens de richtlijnen van de Duitse Datenschütz te opereren.
Het gevecht is niet zonder ironie. In China is Google in botsing met de overheid gekomen vanwege de Chinese censuur van het internet. In Duitsland werpt de overheid zich op als beschermer van de privacy van de burgers - terwijl de belastingdiensten toch niet bekend staan voor hun respect voor de privacy. (In Duitsland is ook een debat gaande of de overheid een gestolen CD moet aanschaffen met rekeningnummers van mogelijke zwartspaarders op Zwitsers banken.)
En stel dat Google akkoord zou gaan (nogmaals: stel), hoe zit het dan met de privacy? Mag die wel geschonden worden als er eerst 20 euro met de plaatselijke overheid is afgerekend? Het riekt naar gelegenheidsargumenten, waarbij overheden zich bedienen van elk argument dat in hun 'verdienmodel' van pas kan komen.
Overigens lijken mij de straten in mijn gemeente wel iets meer waard dan die 20 euro De gemiddelde OZB-waarde van de huizen in Amsterdam is vast hoger dan in Ratingen. Maar beter is dat Google gewoon zijn poot stijf houdt.
Bron(nen): Die Welt