eXecution Factor in China

Media
door Adminzondag, 04 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Meer dan 40 miljoen kijkers gaan er in China elke zaterdagavond eens lekker voor zitten: interviews met ter dood veroordeelden, een paar minuten voordat ze terecht worden gesteld. De Communistische Partij ziet het als propaganda om de bevolking te waarschuwen voor de gevolgen van misdaad. De BBC zendt op 12 maart een documentaire hierover uit met beelden uit de tv-serie.
Interviews Before Execution gaat het vijfde jaar in. Ding Yu presenteert de talkshow. In hun laatste minuten op aarde bekennen criminelen tegenover haar de vaak gruwelijke misdaden die ze hebben begaan. Met draaiende camera worden ze vervolgens weggevoerd, huilend, schreeuwend en smekend. Mevrouw Ding heeft inmiddels meer dan 250 misdadigers voor zich gehad. Van kindermoordenaars tot jaloerse echtgenoten. Zoals een goed programma betaamt is er ook een kijkje achter de schermen, hoe het vuurpeloton wordt geïnstrueerd bijvoorbeeld.
Dat de mensenrechtensituatie in China veel te wensen over laat, om het maar eens zachtjes uit te drukken, is geen nieuws. Op 55 misdaden staat de doodstraf, van diefstal tot moorden en misdaden tegen de staat. De show richt zich echter alleen op moorden, inclusief een begaan door een homoseksuele man – homoseksualiteit is een groot taboe in China. Presentator Ding durfde op de vraag van de man om een handdruk hem maar amper aan te raken.
Cijfers zijn schimmig maar geschat wordt dat jaarlijks zo’n 2000 mensen ter dood worden gebracht, vaak binnen een week na veroordeling.
Bron(nen): The Daily Mail