Hoog in de Alpen

Media
door Adminmaandag, 07 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De best denkbare plek om te verkeren is hoog in de Alpen. Alleen, het is een wat mismoedige constatering vanuit het natte polderland dat steeds verder wegzakt onder de zeespiegel.
Remedies tegen deze bittere realiteit zijn foto's, film en kunstwerken waarop we de Alpen kunnen zien. Goed nieuws derhalve, dat de Alpen-panorama's van Caspar Wolf nu in Düsseldorf (in het Düsseldorfer Museum Kunst-Palast) zijn tentoongesteld.
Wolf  (1735 - 1783) was een schilderende pionier die faam maakte met zijn van waterverf gefabriceerde 'Alpenlandschaften.' Dat een schilder destijds (vergezeld door een enkele natuurliefhebber of onderzoeker) de bergen introk en tot op de hoogste plekken kwam om gletschers en andere wonderen van de natuur te schilderen, was hoogst ongebruikelijk. Wolf maakte meer dan 200 schilderijen van het berglandschap, vaak in een wat romantische stijl die doet denken aan Caspar David Friedrichs, en die misschien ook wel een religieuze dimensie in zich heeft, wie zal het zeggen. Zijn werk behoort hoe dan ook tot de beste kunstzinnige uitingen van een schilder die zijn thema in het hooggebergte heeft gevonden. En de gave had om diepe indrukken en ontzetting om te vormen tot betoverende schilderijen.