Internet wijst de weg [update]

Media
door Admin
maandag, 04 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Zondagmiddag maakte Welingelichte Kringen een stukje (zie 1e link) naar aanleiding van een kort artikel in Der Spiegel. De Verenigde Staten en nog 3 andere landen hadden hun ambassades gesloten in Sanaa, de hoofdstad van Jemen - beducht voor aanslagen. Interessant? Wellicht, maar onze lezers kon het weinig schelen. Eind van de zondagmiddag was het stuk slechts een paar honderd keer gelezen, wie weet kwam dat ook omdat dit nieuws al tot andere nieuwsfora was doorgedrongen.
Maandagochtend 4 januari 2010, het nieuwe jaar gaat nu echt van start en miljoenen mensen zijn onderweg naar hun werk en komen langs de kiosk, op stations, in winkelcentra en elders. Allemaal potentiele klanten van kranten en wat zien ze daar op de 1 van de Volkskrant, uitgesmeerd over 6 kolommen? AMERIKA SLUIT AMBASSADE IN JEMEN. Waarom is dit oliedom? Het opgeblazen bericht is oud nieuws en hoe haalt een krant het in z'n hoofd geld te vragen voor oud nieuws dat een etmaal eerder al gratis verkrijgbaar was? Bovendien stond het bericht eveneens zondag al op de website van de Volkskrant (2e link). Zo'n site is van alles, maar óók een gratis marketinginstrument voor een krant; zo zie je of iets wordt 'opgepakt' of niet. En de Volkskrant had zondagavond allang kunnen zien dat dit bericht de Nederlander koud laat.
Een aantal kranten zal de strijd om het voortbestaan, aangejaagd door internet, niet of te nauwernood overleven. Maar misschien denkt de redactie van de Volkskrant dat dit enkel voor de concurrentie geldt...
Update: NRC Handelsblad valt maandagavond in de bus en opent met... VS HOUDEN AMBASSADE JEMEN DICHT.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit bericht zich hier niet over 6, maar over 2 kolommen op de 1 uitstrekt, voor de rest wordt een beroep gedaan op dezelfde bronnen als buitenlandse media dit weekend al aanhaalden.
Ja beste lezer, u had het vast al gehoord: nu NRC Handelsblad en Volkskrant niet meer tot hetzelfde uitgeefconcern behoren, is er een verwoede concurrentiestrijd tussen beide titels losgebarsten.