Mooie en informatieve website over Haïti

Media
vrijdag, 15 januari 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Voor diegenen onder ons die werkelijk álles willen weten over de situatie op Haïti na de aardbeving van afgelopen dinsdag is er nu de website haiti.ushahidi.com. Op deze site kun je via Google Maps precies zien waar bijvoorbeeld gebouwen zijn ingestort, zich rovers ophouden of slachtoffers onder het puin zijn gevonden.
Daaronder bevinden zich naast elkaar een Twitter-kanaal (waarop ongefilterd de laatste berichten worden doorgegeven), een Flickr-kanaal met foto’s en een YouTube-kanaal met filmpjes uit en over het rampgebied.
Nog verder naar beneden zie je een lijst met incidenten, met daarnaast een lijst van de voornaamste officiële nieuwsbronnen. Je kunt ook zelf een incident rapporteren.
De site is een initiatief van Ushahidi, de Colombiaanse afdeling van het VN-kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Hulp en het International Network of Crisis Mappers. Ushahidi is een open source-project waarin programmeurs uit Nederland, de VS en diverse Afrikaanse landen samenwerken. Het doel is om op een zo toegankelijk mogelijke wijze zoveel mogelijk informatie over rampgebieden te visualiseren.
Het blijft natuurlijk een raar idee om op deze manier een soort ramptoerisme te bedrijven, terwijl de mensen waar het om gaat zelf nauwelijks toegang hebben tot elektronische communicatiemiddelen. Maar zo loop je tenminste niemand voor de voeten.
Bron(nen): Ushahidi