Rusland gaat internetten in eigen schrift

Media
door Admin
dinsdag, 22 december 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De opkomst van internet heeft Rusland erg verwesterd - alleen al dankzij talloze westerse domeinnamen - en wat de Russische regering betreft, komt daar nu een eind aan.
Het Kremlin is geirriteerd en wil domeinnamen uitgeven in het eigen alfabet. Vanaf komend jaar moeten internetcafés in Moskou dan ook adressen kunnen leveren in het cyrillische alfabet.
Goed nieuws voor de liefhebbers van de Russische taal, maar Russische internetters zitten hier helemaal niet op te wachten. Die gaan tot op heden prima hun gang en zijn bevreesd dat internet in hun eigen zoektaal ook betekent dat het Russische web zo hermetisch zal worden - met de geheime dienst die kan gaan meekijken wat iemand zoal op het net uitspookt. En dat de uitkomst is: een Russisch cyber-ghetto. Tot op heden gaat het in Rusland als volgt: mensen typen een adres in de Latijnse schrift in en lezen de content vervolgens in hun eigen alfabet. Ruim 30 miljoen Russen zijn regelmatige internetters (op 140 miljoen inwoners). Het Russische initiatief is interessant om te volgen. Ook om te zien wat landen als China, Japan en Egypte zulen ondernemen om hun eigen schrift op internet overeind te houden tegen de westerse cyber-invasie.