Streetview: problemen met Beau en naakte kinderen

Media
zondag, 22 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Nederland is er amper ophef geweest over privacy-problemen bij de ingebruikneming van Google's nieuwste project: Streetview. Met Streetview kun je virtueel wandelen door een steeds groter aantal steden ter wereld (zie gebruiksaanwijzing onder aan dit stukje). In Nederland sinds vorige week in de centra van Amsterdam, Rotterdam en Groningen.
Je komt bij die wandeling ook mensen tegen die er liepen toen de Google-camera langskwam. Op Streetview is onder andere Beau van Ervens Dorens zichtbaar, terwijl hij op de stoep van de grachtenpand naast een dame staat te bellen. Beau heeft bezwaar gemaakt (waarom?) en is onzichtbaar gemaakt. Verder schijnen nog een aantal hoerenbezoekers die net de deurklink in hun hand haddenbezwaar te hebben gemaakt. I n Engeland is de opwinding veel groter. Onder meer omdat een familie zichtbaar die zit te picknicken in een park. De kinderen zijn naakt. Naakte kinderen en internet zijn een slechte combinatie.
Er zijn in Engeland volgens The Independent honderden verzoeken binnen gekomen om foto's te verwijderen, net als in Nederland van bezoekers van seks-exploitanten, maar ook van mensen die staan te kotsen. Bij de foto's die, na 24 uur, zijn verwijderd zit ook een close up van het huis van Tony Blair. De foto's van de picknick zijn gemaakt op een plaats en een tijd waarop mensen mogen aannemen dat ze onbespied zijn. Toch is minstens een van de naakte kinderen zeer herkenbaar in beeld.
Google blijft volhouden dat ze niets fotograferen dat anderen niet ook zouden kunnen vastleggen. Dat argument werd wat ondergraven door een ingezonden brief van een ex-inbreker in de Sun: "Streetview is en geschenk voor inbrekers."
Hoe Streetview werkt? Ga naar de link, pak met de muis en het kleine gele mannetje en zet het is Amsterdam of een ander blauw omcirkeld stuk Nederland of Europa. Volg de gele lijnen om rond te wandelen. Zet het mannetje in uw eigen stad om te kijken of Streetview daar ook werkt. Of flaneer eens door Barcelona of Parijs. namens Welingelichtekringen.nl: prettige wandeling.