'Tenenkrommend' en 'journalistiek onwaardig': Twan Huys krijgt bakken kritiek van collega's

Media
zaterdag, 13 oktober 2018 om 11:30
welingelichtekringen header 1
Twan Huys heeft er kennelijk alles voor over om zijn show te redden. Tegen alle afspraken in zette de RTL Late Night-presentator gisteren toch anti-Zwarte Piet-activisten aan tafel bij Friezin en boegbeeld van de ’blokkeerfriezen’ Jenny Douwes. Het kwam de geplaagde talkshow-host op veel kritiek van kijkers en collega's te staan. Aan tafel ontspon zich een uitermate ongemakkelijk gesprek waarin Twan Huys aannemelijk probeerde te maken waarom de activisten toch aan tafel moesten, terwijl hij vooraf met Douwes had afgesproken dat dat niet zou gebeuren. Het is 'not done' in tv-land om tegen zo'n afspraak in te gaan. Veel collega-journalisten spreken er dan ook schande van. zette de reacties op een rij. Zo noemde journalist Wierd Duk het een ’authentieke pr-ramp’. "Beide partijen zijn hier kennelijk een enorm oor aangenaaid, zowel Douwes als Afrieye.” Andere journalisten vonden het optreden van de presentator ’echt tenenkrommend’, ’journalistiek onwaardig’ of sarcastisch bedoeld ’soepel’. "Als je onder de 300.000 kijkersgrens bent gezakt, doe je blijkbaar alles om te overleven”, schrijft journalist Bart Schut. "Dus ook je naam als journalist te grabbel gooien door je gasten te naaien.”
"Dit is zó onverstandig”, stelt politieke duider Sywert van Lienden (De Wereld Draait Door). "Als gast weet je nu dus dat afspraken nul en generlei waarde hebben bij deze presentator. Kortom: bij gevoelige onderwerpen gaan verstandige gasten RTL Late Night mijden.”
Ook kijkers zijn niet mals voor de Late Night-presentator. Ze spreken van een 'Twanvertoning' en vinden dat Huys zich 'moet schamen'. "Wat Twan Huys flikt kan echt niet! Je belofte niet nakomen, schandalig. Wat een afknapper”, schrijft iemand op sociale media.