David Cameron als redder van de EU

In de Beurs van Berlage had afgelopen vrijdag zomaar de redding van de Europese Unie kunnen beginnen. Want de speech die de Britse premier David Cameron daar had willen geven over de toekomst van de EU - en de rol van Groot-Brittannië daarbij - zou de spijker zeer op de kop geslagen hebben. Zou, want de premier koos ervoor niet naar Amsterdam af te reizen en in Londen op post te blijven vanwege het gijzelingsdrama in Algerije. Niettemin heeft Downing Street 10 een deel van de tekst van de speech van de premier vrijgegeven. Maar omdat Cameron het verhaal uiteindelijk niet zelf voor de camera heeft afgestoken, bleef het nieuws beperkt tot een summier bericht in de krant. Kloof Niettemin bevat de speech zeer behartigenswaardige passages. Een paar voorbeelden:
 • ‘Er is een kloof tussen de EU en haar burgers, die de afgelopen jaren op dramatische wijze is gegroeid en een gebrek aan de democratisch verantwoordelijkheidsbesef weerspiegelt. En die kloof wordt in Groot-Brittannië zeer scherp gevoeld’.
 • ‘Als we deze uitdagingen niet aangaan, bestaat het gevaar dat de EU mislukt en dat het Britse volk op de uitgang afstevent’.
 • ‘Ik wil niet dat dit gebeurd. Ik wil dat de Europese Unie een succes is en werkt aan een relatie waarbij Groot-Brittannië in de EU blijft. Ik heb een positieve visie op de toekomst van de EU en wil een toegewijde en actieve rol spelen’.
 • ‘Er is een toenemende frustratie dat de EU wordt gezien als iets dat de mensen wordt aangedaan en niet iets dat in hun belang is’.
Lemen Naast dit gebrek aan publieke steun ziet de Britse premier de Eurocrisis en de slechte concurrentiepositie van Europa in de wereld als de belangrijkste uitdagingen van de EU. Naar mijn mening staat hier geen woord onzin tussen. Uiteraard zijn de ‘eurocrisis’ en de ‘belabberde concurrentiepositie’ evidente kopzorgen voor Europa, maar de belabberde band van de EU met ‘zijn’ Europese burgers springt daar overtuigend boven uit. Zolang de burger niet mee is met Europa, staat het hele project op afbrokkelende lemen voeten. En dat is niet alleen een Britse ziekte. De speech van Cameron is natuurlijk steeds in de etalage gezet als een opstap naar een Brits vertrek uit de EU. In een referendum zouden de Britten uiteindelijk de genadeslag uitdelen. Cameron zou dit pad moeten bewandelen om alle euro-criticasters in zijn Conservatieve partij te lijmen om zo zijn eigen politieke toekomst veilig te stellen. Dat zal allemaal best waar zijn. Maar de speech is ook anders te leggen. Een datum voor dat referendum wordt ook niet in de speech genoemd, hoewel men ervan uitgaat dat het na de parlementsverkiezingen van 2015 zal zijn. Tegenstanders van het referendum zijn daarom bang, dat Groot-Brittannië in afwachting daarop nog maar aan de zijlijn van de EU zal bungelen. Boeman Dat hoeft natuurlijk niet. De tijd kan ook gebruikt worden om samen met de Britten verder te werken aan versterking van het democratisch gehalte van de EU. Hoe de EU met minder geld en regelgeving meer doet voor de burgers. Met politici, die herkenbaar voor hun achterban, staan voor de keuzes die ze in Europees verband maken. ‘Brussel’ niet als boeman, maar als het resultaat van een gezamenlijke inspanning. Als dat de koers is, die Cameron met de EU wil inslaan, kan hij inderdaad als de reddende engel de geschiedenis ingaan. Als de man die koos voor verandering, ‘change’. Of zoals hijzelf graag had willen zeggen in de Beurs van Berlage:
 • ‘Meer van hetzelfde zal de toekomst van de eurozone op lange termijn niet veilig stellen. Met meer van hetzelfde zal de EU geen gelijke tred weten te houden met de machtige nieuwe economieën. Meer van hetzelfde brengt de EU niet dichter bij zijn burgers. Meer van hetzelfde zal alleen leiden tot meer van het zelfde.’
                 

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edwin67veen

  Je kunt deze tekst eigenlijk maar op 1 manier lezen. Hij redt de EU door zo snel mogelijk op te hoepelen. Daardoor zijn we gelukkig een zeer sceptisch land kwijt dat doodsbang is om zijn invloed kwijt te raken (en zelf niet weet dat ze allang naast de zijlijn staan).

  Het wordt tijd dat journalisten eens objectief worden en ook eens de gigantische voordelen van de EU laten zien. Want aan feiten ontbreekt het nog wel eens in de Nederlandse journalistiek. Net alsof we geen crisis hadden gehad als we geen EU hadden. Net alsof vroeger alles beter was. Maar ik geef toe, het is wel lekker makkelijk om Brussel de schuld te geven voor alles wat we zelf niet goed gedaan hebben. Lekker makkelijk. De grootste leugenaars vind je bij de VVD op dit punt. Minder bemoeienis van Brussel, maar wel afdwingen dat we hoe dan ook het begrotingstekort onder de 3% moeten houden. Wie heeft dat toch bedacht?

  En vind de VVD het zo vreselijk dat de banken grote winsten maken over de rug van de gewone man, en dan later geholpen worden als het moeilijk wordt? Het is niet Brussel die de ABN-Amro heeft genationaliseerd. Het is niet Brussel die Ing, SNS en Aegon geld heeft geleend/gegeven. Dat was de nationale overheid.

  En vertel nu eens hoe de crisis echt is ontstaan. Is dat door Brussel gekomen? NEE, dat kwam omdat de banken veel te veel geld uitleenden aan burgers die veel te veel wilden lenen. Toen de olieprijs opliep, werd de produktie duurder en kreeg je betalingsproblemen. Vervolgens stort het hele kaartenhuis in omdat het geld uit het niets gecreeerd is. En wie krijgt de schuld???
  Natuurlijk de EU. Maar hoe kan het dan dat een land als Duitsland nog volop draait en een begrotingsoverschot had, terwijl het negatieve en sceptische Engeland een recessie heeft en een nog groter begrotingstekort? Duitsland is juist pro-euro en pro-EU en heeft ontzettend veel bijgedragen (miljarden en miljarden euro’s), maar wat dragen de Engelsen bij? Helemaal niet. Dus ik zeg net als de Fransen, de rode loper uit en opzouten!

Reacties niet toegestaan