Oproep: Coca-Cola neem je verantwoordelijkheid!

DE NIEUWE STRATEGIE VAN COCA COLA De grote spelers in de voedingsindustrie kunnen niet de andere kant op blijven kijken bij zoveel berichtgeving over hoe we zwaarder worden, daardoor grotere kans hebben op verstoring van ons metabolisme en dat weer tot gevolg heeft dat onze kans op diabetes 2 en hart- en bloedvaten stijgt. Afgelopen week was er in PlosOne nog een interessant onderzoek te vinden waaruit blijkt dat als landen meer suiker per hoofd van de bevolking consumeren de kans op diabetes 2 toeneemt. Om precies te zijn: voor elke 150 kcal aan suiker meer neemt die kans toe met 1 procent. 150 kcal aan suiker? Dat is ongeveer wat er in een blikje Coca Cola aan energie door suiker zit. Coca Cola is dan ook een van de bedrijven die daarvoor onder vuur liggen. De morele druk op het bedrijf neemt toe. Pak je verantwoordelijkheid, werk mee en zorg dat er minder suiker geconsumeerd wordt en leer onze kinderen alsjeblief niet op zo´n jonge leeftijd dat het normaal is om elke dag een blikje Cola (of meer) te drinken. Een maand of twee kwam de reactie van het bedrijf en werd een nieuwe aanpak geïntroduceerd om te laten zien dat de maker van Coca Cola wel degelijk zijn verantwoordelijkheid wil nemen. De nadruk kwam te liggen op de eigen keus en verantwoordelijkheid van mensen om Coca Cola te drinken. De vraag is natuurlijk of mensen die biologisch zo in elkaar zitten dat ze gemakkelijke energie naar binnen slaan als het beschikbaar is zodat ze tijden van schaarste kunnen overleven, wel echt kiezen. Ze vinden van nature suiker zo lekker omdat het net als vet een goede bron voor reserve-energie is. D aarom is het leven in een omgeving met een overvloed aan suikeraanbod een wel erg grote uitdaging. Maar misschien moeten we daar dan maar even overheen stappen als Coca Cola bereid is iets positiefs bij te dragen aan de preventie van de diabetesepidemie. Vorige week keek ik naar de Amerikaanse zender ABC die de Oscarceremonie uitzond. Een uitzending van 4 uur bekeken door miljoenen mensen. De reclameblokken in dat programma zijn erg populair en mateloos duur. Daar zag ik ook de nieuwe advertentiestijl van de grootste suikerleverancier. Er kwam een blikje Cola in beeld met daarbij in duidelijk leesbare cijfers 160 kcal. Goede voorlichting en dus een verbetering zou je zeggen. Maar wat is 160 kcal? Je zou dan dus het liefst horen dat dagelijks 160 kcal aan energie door suiker boven op wat je al eet op een dag een toename van 1 procent kans op diabetes geeft. Maar nee, zo heeft Coca Cola zijn campagne niet opgezet. In plaats daarvan is de boodschap: 160 kcal extra? Wat een feest, want wat kun je daarmee voor leuke dingen doen om kwaliteitstijd in je leven te hebben. Tien minuten rennen met je vrienden, samen lachen, een vreugdedansje maken.

De boodschap lijkt verdorie wel omgedraaid. Je wordt als consument niet gedwongen na te denken of je die 160kcal wel wilt kiezen, maar je wordt verlokt om Cola te drinken, niet alleen omdat je het lekker vindt en daarom kiest, maar ook omdat het extra energie geeft voor kwaliteit van leven.

De volgende ochtend in de gym let ik eens op de cijfers die me vertellen hoeveel energie ik gebruik met mijn inspanning. Na 25 minuten op de stapmachine en 20 minuten op de loopband ben ik drijfnat en heb ik eindelijk 160 kcal verbruikt. Nee, met een vreugdedansje met mijn vrienden had ik dat niet gered.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Har Davids

  Net als de tabaksindustrie heeft ook de voedingsindustrie lak aan de consument. Zo lang wij lang genoeg leven om hun winsten te spekken, is onze gezondheid op langere termijn bijzaak. En aan diabetes kan tenslotte ook verdiend worden, dus misschien zit Coca-Cola daar ook in.

 2. grasspriet

  Ze bieden toch een alternatief? Light-producten met het gezonde
  aspartaam.

  Kun je kiezen tussen dik worden of een hersentumor, de keus is aan de
  consument.

  • Erwin Kwakkel

   Van aspartaam krijg je nog steeds geen hersentumor, zijn in ieder geval geen bewijzen van.

   Hoewel artikelen uit de media vaak tegen dovemansoren zijn gericht hier toch een link: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap-Gezondheid/article/detail/3044040/2011/11/21/Nog-maar-eens-Aspartaam-is-ECHT-NIET-gevaarlijk.dhtml

   (in antwoord op grasspriet)
   • grasspriet

    Aspartame is a synthetic chemical combination which is comprised of approximately 50% phenylalanine, 40% aspartic acid, and 10% methanol

    Phenylalanine: Even a single use of Aspartame raises the blood phenylalanine levels. High blood phenylalanine can be concentrated in parts of the brain and is especially dangerous for infants and fetuses.

    Aspartic Acid: Aspartic acid is considered an excito-toxin, which means it over stimulates certain neurons in the body until they die. Much like nitrates and MSG, aspartic acid can cause amino acid imbalances in the body and result in the interruption of normal neurotransmitter metabolism of the brain.

    Methanol becomes Formaldehyde (Embalming fluid): The most prominent danger of Aspartame is that when ingested, the methanol (wood alcohol) is distributed throughout the body, including the brain, muscle, fat and nervous tissues, and is then metabolized to form formaldehyde, which enters cells and binds to proteins and genetic material (DNA). Methanol is a dangerous neurotoxin and a known carcinogen, which causes retinal damage in the eye, interferes with DNA processes, and can cause birth defects.

    (in antwoord op Erwin Kwakkel)
    • Erwin Kwakkel

     Dat zijn de percentages waar je lichaam het mee afbreekt, methanol is bijvoorbeeld zeer giftig maar totaal onschadelijk tijdens het afbraakproces van aspartaam. Of je moet een ongekend aantal liter cola light wegdrinken. Het afbraakproces van groente en fruit levert relatief veel meer methanol op in het lichaam. Een glas appelsap levert 12x(!) meer methanol op dan een klas cola light.

     Fenylalanine kan gevaarlijk zijn voor mensen met Phenylketonurie, deze ziekte komt bij 1:18.000 mensen voor (ca. 888 Nederlanders) maar in principe is het gewoon een aminozuur.

     Tot slot Asparaginezuur (aspartic acid) dat is gewoon een aminozuur dat ook in spruiten en rietsuiker voorkomt.

     Deze drie zijn in grote hoeveelheden levensgevaarlijk (pure methanol zou ik niet drinken) maar de hoeveelheden in aspartaam zijn minimaal. Zeker als je het vergelijkt mer producten die we ook alledaags gebruiken.

     (in antwoord op grasspriet)
     • grasspriet

      Erwin je kunt het bagatelliseren wat je wilt, het blijft geen gezond spul om in te nemen, net als suiker overigens maar als je dan moet kiezen is dat nog een stuk onschuldiger.

      Dat de samenstelling bestaat uit stoffen die ook in natuurlijke dingen terug te vinden zijn maakt het niet onschuldig.

      Het is de onnatuurlijke mix die het schadelijk maakt.
      Er zijn in de natuur genoeg schadelijke stoffen te vinden maar die hebben niet voor niets een, voor ons, vieze smaak. Daarom blijven we er automatisch vanaf.
      Het is het geknutsel van mensen bestanddelen samenvoegen die niet samen horen wat het gevaar oplevert.

      Ons lichaam kan stoffen in bepaalde ratio’s of alleen ingenomen vaak verwerken waar het een samenvoegsel van een aantal van die stoffen niet kan verwerken of er schadelijke stoffen van maakt.

      Het is wel een goede mierendoder, dus mocht je last hebben van mieren in je huis…

      (in antwoord op Erwin Kwakkel)
     • Erwin Kwakkel

      Let’s agree to disagree, alle onderzoeken die van officiële gezondheidsinstanties afkomen tonen aan dat aspartaam niet gevaarlijker is dan natuurlijke producten. Ik neem officiële stukken als leidraad. Ik weet dat veel mensen daar anders over denken maar het zal dan wel een fundamenteel punt zijn waar we het niet over eens zullen raken 😉

      (in antwoord op grasspriet)
     • grasspriet

      Deal 😀

      Ps: breek me de bek niet open over de FDA en de draaideur van beleidsmakers die ze hebben met Big Farma en Big Business.

      (in antwoord op Erwin Kwakkel)
 3. Doris Voss

  Het Ministerie VWS / ziet in ( JOGG, http://www.jongerenopgezondgewicht.nl/home )
  Coca cola blijkbaar een geschikte ‘private partner’ ( #PPS ) om de uitdaging aan te gaan, gezamenlijk te werken een het ‘toekomstige beleid rond Eten & drinken op scholen’.
  http://www.cocacolanederland.nl/Ons_Bedrijf/Gemeenschap.aspx

  Het goed nieuws, ze maken nu kleine flesjes en light producten!
  Wellicht is het de moeite waard, om insteek een keertje te overdenken?

  ter informatie, ‘ schoolmaaltijden als sociale innovatie,
  http://www.tijdvooreten.nl/foto/pr-materiaal/tss_2012_juli_tijd-voor-eten.pdf

  Het beleid rond Eten; http://www.tijdvooreten.nl/48/het-beleid-rond-eten/

  Ook deze film ‘ coming together ‘ geeft inblik in de mooie wereld van Coca – Cola.

  http://www.youtube.com/watch?v=zybnaPqzJ6s

Reacties niet toegestaan