Gezondheidszorg of voetbal?

Gisteren zag ik de wekelijkse uitzending van het politieke programma Buitenhof op televisie. De presentator interviewde een cardioloog naar aanleiding van recente perikelen in de gezondheidszorg. In het begin ging het over de kwaliteit van de gezondheidszorg. Over gemaakte fouten. Over de werkdruk. Maar ik voelde het al aankomen. De teneur van het gesprek werd steeds grimmiger. Na enkele minuten werd dan ook de hoogte van het salaris van de geneesheren het gespreksonderwerp. Een belangrijk item natuurlijk… De cardioloog gaf meteen aan dat hij ongeveer € 210.000 bruto per jaar verdient. Hij stipuleerde dat de werkdruk en het aantal arbeidsuren enorm hoog zijn. De presentator vond het echter bizar dat geneesheren zoveel verdienen, terwijl er in de ‘lagere’ eschalons van de gezondheidszorg moet worden bezuinigd en het salaris zelfs wordt bevroren. De cardioloog bleef hoffelijk en gaf aan dat hij zijn salaris conform zijn verantwoordelijkheden acht. Onze kritische presentator gaf overigens niet de hoogte van zijn eigen salaris aan. Waarschijnlijk ligt dit minstens gelijk aan dat van zijn gesprekspartner. Wat is er van ons terechtgekomen? Hoe scheef zit onze moderne maatschappij in elkaar? We maken ons druk over het salaris van geneesheren, terwijl we gelaten over ons laten heenkomen dat een of andere voetballer van PSV die een speler van Feyenoord bij het betreden van de kleedkamer een pak rammel wil geven, een boete van zijn werkgever krijgt die 10% van zijn maandsalaris bedraagt. De hoogte van de boete blijkt 8000 Euro te zijn. Met andere woorden: deze voetballer verdient per maand… 80.000 Euro. Per maand? Per maand! En onze cardioloog? € 210.000 bruto per jaar… Wat moet ik hier nog over zeggen? Woorden schieten te kort als ik signaleer dat niemand zich druk maakt over het salaris van een stelletje over het paard getilde pubers die bakken vol geld verdienen om achter een bal aan te hollen en het gepeupel te vermaken. Over het salaris van geneesheren bakkeleien we natuurlijk wel. Wie denken die ‘witte boorden’ wel wie ze zijn? Werken zullen ze voor dat salaris! Wij willen ‘brood en spelen’. Kunnen we niet dat achterlijke voetbal verbieden en al het sponsorgeld dat nu naar die in de speeltuin dollende gladiatoren gaat investeren in de gezondheidszorg? Geneesheren kunnen dan hun salaris behouden. ‘Lagere’ eschalons kunnen salarisverhoging krijgen en niemand hoeft te worden ontslagen. De kwaliteit van de gezondheidszorg gaat dan omhoog, waardoor patiënten tevreden zijn en gewillig naar de pijpen van de sponsors dansen, die hiermee hun winst zien stijgen en dus tevreden achterover kunnen leunen met een nieuwe reclamecampagne.   Boeken van Etienne Kuypers www.etiennekuypers.com Speakers academy Etienne Kuypers

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  ‘Wat is er van ons terechtgekomen? Hoe scheef zit onze moderne
  maatschappij in elkaar?’

  Wat er van ons terecht is gekomen? Niet zo moeilijk. We zijn gehersenspoeld en laten het nog steeds dagelijks gebeuren.

  Dat krijg je als je een consumptiemaatschappij wilt om de heilige economie maar vooral draaiende te houden. Geld is onze afgod, daar doen we alles voor.

  We moeten onze kinderen verplicht naar een school sturen waar ze op jonge leeftijd leren dat ze moeten gaan werken om geld te verdienen want dan kunnen we van alles kopen en dat is goed voor de heilige economie.
  En hoe meer we kunnen kopen, des te gelukkiger worden we dus we moeten automatisch heel veel geld verzamelen. Wat je er voor moet doen is niet van belang.

  Als we niet in school zijn hangen we voor de tv waar we worden overspoeld met al die dingen die we persé moeten hebben om nóg gelukkiger te worden.

  Dit is een logisch gevolg van van een maatschappij waarin geld centraal staat en niet de geestelijke ontwikkeling van de mens.

 2. Jannie Ooms

  Ik sluit me hier volledig bij aan. Inderdaad, waar zijn we mee bezig als we een medisch specialist zijn inkomen van twee ton plus misgunnen. De specialist, die echt doorgaans veel meer uren maakt dan de doorsnee werknemer en verantwoordelijk is voor leven en dood. Vier ton mag de man verdienen, wat mij betreft.

  Verdienen ze dan meer dan de Balkenendenorm? Sorry hoor, daar moet ik wel een beetje om lachen. Die is gestoeld op het salaris van een politicus. Daar hoef je niet voor te studeren, je moet alleen goed van de tongriem gesneden zijn. Maar dat is een autoverkoper ook…

  Helaas, nooit zullen ze zoveel verdienen als een TV-presentator, of, nog schandaliger, een topvoetballer. Dat we dat laten gebeuren zegt veel over onze westerse maatschappij.

Reacties niet toegestaan