Na vertrek Cohen heeft PvdA er 7 zetels bij

Mootz
zondag, 18 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het opstappen van Cohen en de verkiezingen binnen de PvdA, met als winnaar Diederik Samsom, heeft de electorale positie van de PvdA goed gedaan. In een maand tijd is de PvdA gestegen met 7 zetels. Deze week zijn er weer 2 bijgekomen. In dezelfde periode zijn de SP en D66 3 zetels gedaald, grotendeels toe te schrijven aan de stijging van de PvdA. Dit blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond.
Het opstappen van Cohen en de verkiezingen binnen de PvdA, met als winnaar Diederik Samsom, heeft de electorale positie van de PvdA goed gedaan. In een maand tijd is de PvdA gestegen met 7 zetels. Deze week zijn er weer 2 bijgekomen. In dezelfde periode zijn de SP en D66 3 zetels gedaald, grotendeels toe te schrijven aan de stijging van de PvdA. Dit blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond. Aan de rechterkant van het politieke spectrum zien we ook een beweging. De PVV zit weer in de lift. In 5 weken tijd (startpunt meldpunt Midden- en Oost-Europeanen) is die partij 5 gestegen. Vandaag 2 naar 25 zetels. Het CDA krabbelt een beetje op en de VVD is langzaam een beetje aan het wegglijden. Twee weken geleden stond die partij nog 32 zetels, nu zijn het er 29.
De laagste score sinds het aantreden van het kabinet Rutte. Er zijn weer wat meer kiezers die van de VVD naar de PVV overstappen. De SP is nog steeds de grootste partij, maar nu met 30 zetels, 1 meer dan de VVD. De PvdA is nu weer duidelijk de 4e partij, 4 zetels achter de PVV. Op diverse manieren is te zien hoe de verkiezingscampagne bij de PvdA en de opvolging van Cohen door Samsom de PvdA electoraal voordeel heeft opgeleverd. Zo geeft nu 29% de PvdA een kans op een stem, hetgeen 4 weken geleden nog 5% minder was. Van de PvdA-kiezers uit 2010 stemt nog wel op dit moment 25% SP. De hoogste mate van overgang tussen de PvdA en SP was enkele weken geleden ruim 30%.
Het vertrouwen in Samsom is ook gemeten en die wordt vergeleken met de top-3 van de vorige week, Roemer, Pechtold en Sap. Met zijn totaalscore staat hij nu op de 3e plaats. Het is interessant om vast te stellen dat hij onder de SP-kiezers het duidelijk slechter doet dan bij kiezers van de andere linkse partijen en zelfs slechter dan onder de CDA-kiezers. Ook is gevraagd aan wie men als lijsttrekker van de PvdA een voorkeur geeft, Samsom of Asscher.Dan is te zien dat Samsom, na de verkiezingscampagne waar hij wel aanbr /> meedeed en Asscher niet, onder de potentiële PvdA-kiezers duidelijk hoger scoort dan Asscher.
Maurice de Hond, opiniepeiler