Ga zelf ook schaken, ook met de huur! Jij bent aan zet

Het is natuurlijk belachelijk dat de huren zomaar verhoogd kunnen worden zonder dat daar een reden toe is. Het wordt hoog tijd dat ook de verhuurders van deze tijd hun ogen openen voor de nieuwe realiteit, want iedereen zet de tering naar de nering omdat de omzetten nu eenmaal onder druk staan. Er wordt meer dan ooit onderhandeld en de prijzen worden tegenwoordig meer samengesteld op basis van fair profit share. Of je nu een kantoorruimte huurt of een winkel, al dan niet op een A1 locatie, de nieuwe spelregels zijn anno nu scherper dan ooit. Iedereen onderhandelt…

Zelfs in de kledingwinkel wordt gevraagd om korting en 10% scoor je zonder al teveel problemen, net als bij de elektronicawinkel. Zou de vaste prijs ook z’n langste tijd hebben gehad en worden de consumenten nu allemaal mondiger? Als dat zo is, valt er ook vast wel te onderhandelen over de huur die je momenteel betaalt. Zet zelf de eerste stap, en speel met wit, dan lig je altijd een slag voor. ‘Nee’ kun je krijgen, maar wie weet ligt er ook ergens een ‘Ja’ voor je in ’t verschiet. Je verhuurder kan zich vastklampen aan het huurcontract, maar je hebt ook kans dat hij welwillend naar je luistert. Verhuurders hebben natuurlijk ook wel een dosis gezond verstand. Directeuren die het pand aan zichzelf verhuren, verlagen ook de prijs als zij zien
dat de huur niet meer op te hoesten is. Nu kun je als verhuurder ook je kop in het zand steken en net doen alsof er niets aan de hand is. Maar let op, de kans dat je blijft steken en te maken krijgt met leegstaande panden wordt met de dag groter, met alle gevolgen van dien.

Zelfs die trouwe huurder die al 15 jaar bij je huurt puft en steunt, en geruststellend toespreken heeft geen zin meer. Verhuurders die slim zijn en ook in de toekomst gunning en goesting van een ieder willen blijven houden, gooien het over een andere boeg. Deze tijd vraagt om meer flexibiliteit, wat betekent dat huren in de toekomst niet meer op de automatische piloot geïndexeerd zullen kunnen worden, maar steeds meer succes- en omzetgerelateerd worden. Verdien jij meer dan verwacht, dan profiteren zij net zo hard mee. Dat betekent dat er een lagere basisprijs wordt afgesproken voor de huur van het pand, en dat er een variabel deel wordt overeengekomen op basis van de gerealiseerde omzet. Dat gebeurt nu al in de USA om de leegstand van winkels en kantoren tegen te gaan. En ook om een nieuw businessmodel te introduceren in deze branche die traditioneel was ingesteld op de automatische stenen index.

Maar waarom gebeurt dit hier nog niet, op een enkele uitzondering na? Er verschijnen nu definitief cracks in the bricks. Ook als je zelf niet verantwoordelijk bent voor de huur of het kantoor, kun je dit best in de volgende bedrijfsvergadering naar voren brengen, nu je dit hebt gelezen. Wie weet breng jij net die lucht in jullie businessmodel die ervoor zorgt dat je weer gezond kunt overleven. De regels zijn er nu eenmaal om ze iets te verbuigen. Bij halsstarrigheid zeg je gewoon de huur op, je zult verbaasd staan over wat er dan allemaal gebeurt.