Eindelijk strengere wapenwetten in VS? Vergeet het maar

Mootz
zaterdag, 21 juli 2012 om 2:22
welingelichtekringen header 1
Maar er zit toch een democratische president? Een progressief! Wil die geen striktere wetgeving? Ja, dat wil Obama vast wel. Maar zegt hij dat hardop? Nee dus. Lees maar. Of kijk naar zijn toespraak (onder dit artikel). Een en al mededogen. Geen woord over een plan om wapenbezit te beperken. Het zou politieke zelfmoord zijn. Dan zal rechts onder leiding van Mitt Romney tegen hem te hoop lope. Ze zeggen dan: “Obama maakt onze bange verwachting waar: De linkse radicalen pakken ons onze vuurwapens af. Schande! Da's falikant in strijd met de grondwet.” De laatste tien jaar is de steun van een striktere wetten in de VS dan ook gedaald. Leuk of niet: De wapenlobby heeft de wind in de zeilen. De verkoper wilde weten hoe wij dat in Nederland deden. Gewoon, strenge wetten. En geen pistolen in het nachtkastje. Hij keek me verbijsterd aan. Ook de statistiek dat in de VS het aantal moorden door jonge mensen is als in Nederland hielp niet. Het was een man van 'n stevige PVV-achtige aanpak. Alle criminelen langer, véél langer opsluiten. Tsja, maar dat doen ze in de VS al. Omgerekend zitten er in de VS zes keer zo veel mensen in de gevangenis. Velen levenslang. Het argument is dat je de samenleving veiliger maakt door ze op te sluiten. Dan zijn die criminelen een flinke tijd geen bedreiging voor de Amerikaanse Joe & Mildred (de variant van Henk & Ingrid, ook hardwerkend en veelal conservatief). Bij deze kiezers moet je niet aankomen met strenge wapenwetten. Dat is politiek onbespreekbaar. De recente geschiedenis is leerzaam: Zijn de wetten strenger geworden na de schietpartijen in Colombine (12 doden, 1999), Virginia Tech (32 doden, 2007) en na al die andere zinloze moordpartijen? Nee toch? Het zit Amerikanen in de genen: Je moet je als vrije burger tegen onheil kunnen bewapenen. Daarom stijgt het aantal vuurwapens nog steeds (nu zo'n 250 miljoen) en mag je in steeds meer staten over straat met een pistool in je binnenzak. Idioot die benadering? Nee hoor, zeggen de aanhangers van de fanatieke wapenlobby (de National Rifle Association voorop). Heb je wel eens naar de statistieken gekeken? Het aantal moorden gestaag in de jaren dat het aantal wapens. Je zit dan meteen in een politieke patstelling. Barack Obama gaat die politieke verlamming niet oplossen. Hij wil dolgraag nog eens vier jaar president worden. De vervulling van die wens zet hij met een pleidooi voor strengere wapenwetten niet in de waagschaal. 'Gun Control' is geen issue. Ook in dat opzicht is de moordpartij van vrijdag . That’s politics in America…
Na het dodelijke drama in Colorado is weer de vraag actueel: Krijgt Amerika eindelijk strengere wapenwetten? Het antwoord bevalt Europeanen niet. Ze snappen het ook amper. Want strengere wapenwetten? Vergeet het maar.
Ik interviewde voor de NOS eens een wapenhandelaar na de zoveelste schietpartij op een school. Gewoon een wapenwinkel in de shoppingmall in Virginia. Met aan de achterkant een uitbouw voor de schietbaan. Ik kreeg het bekende verhaal: “Weet je welke andere politieke leiders probeerden hun burgers te ontwapenen? Hilter, Mao en Stalin”. Lekker stelletje.