Links of rechts: Hoe goed gaat 't met Nederland?

Mootz
zondag, 09 september 2012 om 00:57
welingelichtekringen header 1
Gaat het bij de verkiezingen om links of rechts? Voor of tegen Europa? Arm tegen rijk? Grote of kleine overheid? Ja. Maar het gaat ook om deze vraag: Gaat het goed met Nederland? Linkse partijen zijn – even simpel houden – pessimistisch. Op alle thema’s benadrukken ze wat er mis is in ons land: Onderwijs, zorg, huizenmarkt, banen, pensioenen. De VVD is kampioen-positivo. Natuurlijk, er valt op veel terreinen van alles te verbeteren maar vergeleken met de analyses van GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP en PvdA kijken de liberalen veel opgewekter tegen het leven aan. Van links levert dat het verwijt op dat de VVD de ogen sluit voor veel problemen. Of botweg: “De VVD is asociaal”. Op rechts vinden we ook de PVV van Geert Wilders die de kiezers vertelt dat het radicaal mis gaat met Nederland als we zijn zin niet doen (uit Europa, immigratie bestrijden). Pessimistisch verhaal dus. Ook belangrijk: Deze campagne is super-nationalistisch. Het gaat natuurlijk ook over Europa maar dan vooral over de binnenlandse gevolgen (‘Krijgen we ons geld terug van de Grieken?’). Verder is het binnenland wat de klok slaat. Nederland kibbelt en kissebist achter de dijken. Alsof de rest van de wereld niet bestaat. Toch - voor het bredere perspectief - maar eens vergelijken met het buitenland: Hoe gelukkig, welvarend, sociaal zijn we vergeleken met andere landen? Zijn er dus geen misstanden in Nederlandse verpleeghuizen? Geen arme alleenstaande Bijstandsmoeders? Kansloos werkloze jongeren? Graaiers met krankjoreme inkomens? Criminelen die geen genade verdienen? Misstanden in de gezondheidszorg? Het antwoord op alle vragen is 'ja'. Maar het is in al die gevallen maar een klein deel van het hele verhaal. Laten we eens trots zijn op wat 16 miljoen Nederlanders in de loop van de jaren - met hulp van linkse en rechtse kabinetten- hebben gepresteerd. We zijn beter voorbereid op de toekomst dan heel veel andere landen. Prettige verkiezingen gewenst. En dat de beste moge winnen!
  • Hoe welvarend zijn we? We staan op nummer 10 in de wereld. Mooi!
  • Hoe goed hebben we het? De OECD heeft de Better Life Index. Nederland staat solide in de Top Tien: We staan onder: Australie, Denemarken, Noorwegen, Zwitserland, Canada. Boven: Luxemburg, Finland, Engeland, Duitsland, Frankrijk.
  • Kunnen we concurreren met andere landen? Een aanwijzing voor de economische kracht van Nederland. Ons land steeg recent naar een zeer eervolle vijfde plek.
  • Hoe oud worden we? Dat is een algemene aanwijzing voor gezondheid, welvaart en de kwaliteit van de zorg. De gemiddelde leeftijd stijgt gestaag. Nederland staat in de top twintig (18de). We staan onder Zwitserland, Italië, Zweden, Frankrijk. Boven België, Duitsland, Finland, Luxemburg, Denemarken en de VS.
  • Hoe gelijk/ongelijk is het inkomensnivo? Een aanwijzing of een land sociaal is of niet. Is er wel/geen eerlijk delen? Qua inkomensgelijkheid staat Nederland ook in de top tien. Nog verder nivelleren?
  • Hoe goed is onze gezondheidszorg? Nederland scoort goed: Het hangt er beetje vanaf welke bron je raadpleegt. De ene keer zijn we zesde, een andere keer 17de. Kan nog beter? Vast wel. In elk geval staan we boven meer dan 180 andere - ook Europese - landen.
  • Zuiverheid van de politiek. Is er corruptie in een land? Dat zegt iets over de kwaliteit van de politici en het systeem. Nederland staat in de top 10 (zevende plek) van niet-corrupte landen.
  • En pensioenen? Wereldwijd staan we aan de top. Er zijn vijf landen die een levensvatbaar systeem. Nederland staat er bij.
  • En werkloosheid? Akelig voor wie het treft maar laag vergeleken met heel veel - ook Europese - landen
  • Infrastructuur tenslotte: 'Excellent'.