Handen dichtknijpen met Rutte en Samsom

Rutte en Samsom gaan met elkaar praten, doel van de gesprekken  of er genoeg gemeenschappelijke grond is om tot een formatie van een kabinet over te gaan. Ik hoop dat ze er snel uitkomen en daadwerkelijk samen zullen regeren. Nederland heeft gekozen voor leiderschap en regeren, niet voor de holle slogans en goedkope oplossingen van de flanken. Rutte en Samsom dragen dus een grote verantwoordelijkheid een kabinet te vormen dat het weer eens vier jaar volhoudt.  Met Rutte en Samsom aan het Nederlandse roer bewijst Nederland dat het klaar is voor  verantwoordelijk leiderschap van twee van de scherpste geesten die het parlement op dit moment rijk is. Alleen daarom als mogen beide heren deze uitgelezen kans niet laten lopen. Met hun capaciteiten moet Nederland een heel eind komen. Op sociaal en op liberaal terrein. Beide heren weten dat zelf ook. De combinatie van het intellect van beide heren kan Nederland een stabiel kabinet brengen. Heren, zorg daarvoor. Engelse toestanden wil ik zien waarbij de formatie binnen korte tijd is geklaard en niet volgens het Nederlandse model waar het oneindig duurt omdat alle mogelijke en onmogelijke combinaties onderzocht moeten worden. Nederland heeft de politiek een duidelijk signaal afgegeven. Dat signaal is regeren, regeren, regeren. Persoonlijk had ik een vier partijen coalitie verwacht maar met deze politieke aardverschuiving is een twee partijencoalitie meer dan genoeg om Nederland weer op gang te brengen. Het CDA heeft al aangegeven zonder mee te regeren een eventueel kabinet van VVD en PvdA niet dwars te zitten in de Eerste Kamer en D66 heeft aangegeven op dit moment op de achtergrond te blijven. De enige die op dit moment weer dwars liggen zijn de flankenpartijen en iets met hun rol waarmaken. Gefeliciteerd ermee, maar het electoraat heeft duidelijk aangegeven een andere koers te willen. De wil van 4,8 miljoen Nederlanders (VVD en PvdA) tegenover de partijen van het Nee  1,8 miljoen Nederlanders (SP en PVV). De laatste kunnen zich wel laten horen met hun ge'nee  en het constante negativisme, maar dat is juist waar Nederland massaal tegen heeft gestemd. Samsom en Rutte hebben een plicht het op korte termijn waar te maken. Een eerlijk verhaal werd meerdere keren gepropageerd tijdens de campagnes. Een mooi moment om dit niet te laten verzanden in kiezersbedrog maar in een kiezersbelofte. Deze column verscheen op Columnisten.eu  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart Matthesius

  Ik zie dit toch anders. Als de kiezer op Rutte heeft gestemd alleen om Samsom af te troeven en vice versa (en daar lijkt het wel heel erg op) dan moeten ze juist niet samen in de regering, en dan is er juist wel sprake van polarisering onder het electoraat.

  Alles om dat linkse tuig / die rechtse aso’s achter het stuur vandaan te houden! (persoonlijk ben ik liever tuig dan een aso, maar dat terzijde).

  Dit is de verkiezingen van de strategische stem, en het zou ironisch zijn als al die strategische stemmen er toe leiden dat er een VVD / PvdA coalitie komt.

  • Harrie Vangangelt

   Iedereen die stemt weet dat hij met zijn stem het beleid een fractie zijn kant uit stuurt. Aangezien Nederland een land van coalities is, hoef je niet te verwachten dat jouw stem, ook gaan er velen met jou mee, er toe zal leiden voor 100% voor één beleid gekozen zal worden. Ook strategische stemmers moeten zich realiseren dat er gepolderd zal worden. Niet strategisch stemmen zou geleid hebben dat de balans nog verder naar de andere kant zou liggen. Ook strategische stemmers mogen er dus blij mee zijn als er een VVD/PVDA coalitie komt en dat daarmee de partij van hun strategische keuze iets meeneemt van hoe zij de toekomst voor het land wensen. Het is maar een heel klein beetje, maar daarvoor heeft iedereen ook maar één stem.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
 2. Templein

  Laat de oud-ministers Winsemius en Eberhart van der Laan dan helpen informeren en vooral niet minister Kamp.

Reacties niet toegestaan