CO2: de zeiltocht van Greta is smeriger dan gewoon vliegen

De bedoeling van Greta zijn zonder twijfel goed. De 16-jarige Thunberg reist na de top in New York verder naar Chili om begin december in Santiago ook de jaarlijkse VN-klimaatconferentie bij te wonen. Net als bij haar vroegere reizen door Europa weigert Thunberg een vliegtuig te nemen, wegens de grote CO2-uitstoot.

Maar...stoot ze door te gaan zeilen ook minder CO2 uit? Over die vraag hebben nijvere journalisten van diverse media zich gebogen en het antwoord is: nee.

De zeilreis zelf gebeurt klimaatneutraal, maar eenmaal aangekomen in de VS moet de boot – die eigendom is van miljonair Pierre Casiraghi, zoon van Caroline van Monaco – worden teruggebracht naar het Europese vasteland.

Daarvoor zullen ‘ongeveer vijf’ bemanningsleden worden overgevlogen, zei een woordvoerder van Boris Herrmann, de ervaren zeiler die Thunberg en haar vader naar de VS brengt, aan Die ­Tageszeitung. Overdreven zeggen de mensen van het schip. Maar niet helemaal onwaar. ‘We hebben de reis heel snel aan ons schema moeten toevoegen, met als gevolg dat twee mensen naar de VS moeten vliegen om het zeiljacht terug te brengen’, zei woordvoerder Holly ­Cova aan het Duitse blad Der Spiegel. En dan moeten de huidige bemanningsleden ook nog terug. En Greta. En haar vader.

Het toont aan dat lange afstanden afleggen zonder al teveel CO2 uit te stoten nog niet meevalt.

 

Bron(nen):   De Standaard