Kampeertrip eindigt in drama: beer doodt Fransman

Het is de nachtmerrie van iedereen die in de vrije natuur kampeert: opgegeten worden door een beer. Het overkwam de Frans-Canadese Julien Gauthier. Het dier kwam 's nachts zijn tent binnen en sleepte hem mee het bos in, waar hij hem doodde.

Het was de droom van de in Frankrijk wonende Gauthier (44) om de MacKenzie-rivier af te zakken in een kano, van Fort Providence tot Inuvik, een tocht van 1.500 kilometer door de 'Northwest Territories'. Hij vertrok samen met goede vriendin Camille voor een trip die 30 dagen zou duren. Ze sliepen in een tentje langs de rivier.

Op 15 augustus ging het helemaal mis. “We bevonden ons in Tulita langs de oever van de MacKenzie-rivier”, getuigt Camille, die de hulpdiensten nog waarschuwde. De twee werden wakker van de beer die in hun tent kroop. Direct nam het dier Julien bij zijn nek en schouder beet en sleepte hem de tent uit. De beer trok hem verder het woud in, waar hij een dag later dood werd teruggevonden

Zijn vriendin Laura, die in Frankrijk was gebleven, vertelt aan Le Parisien: “Hij is in Canada opgegroeid en woonde daar tot zijn negentiende. Toen verhuisde hij met zijn ouders naar Frankrijk.” Met de lange reis kon hij zijn passies, namelijk de wilde natuur en het verzamelen van natuurklanken combineren. “Hij was zeer ambitieus”, aldus Laura. “Het vooruitzicht van deze reis maakte hem ontzettend enthousiast. Maar helaas heeft dit ongelooflijke avontuur zijn leven gekost.”