Duizenden vogelspinnen komen tevoorschijn in de VS. Vaak gaan ze zelf dood

Het is paartijd voor de vogelspin. Reden voor duizenden mannetjes in het westen van de VS om uit hun holen te komen en op zoek te gaan naar een vrouwtje. Maar die tocht is niet zonder gevaar.

“De spinnen zitten jarenlang in hun hol, tot ze volwassen zijn. Dan is het, ding-dong, tijd om te gaan. Met de jongens op naar de kroeg,” legt expert Forest Urban uit in The Guardian.

Maar dat is niet zo eenvoudig. Tarantula's zijn blind. Ze reizen in groepjes om zo iets beter beschermd te zijn tegen roofdieren, maar pas echt gevaarlijk wordt het als ze in de buurt van het vrouwtje komen. Die is namelijk groter en sterker dan het mannetje en ziet haar toekomstige partner letterlijk als een smakelijk hapje.

“De man spuit zijn sperma vanuit zijn pedipalpen (voelsprieten) op het web van de vrouw”, legt Urban uit. “Dat doet hij echter alleen als het vrouwtje weg is, want die ziet de mannetjesspin eigenlijk meer als maaltijd dan als partner.”

Loopt het mannetje toch tegen een vrouwtje op dan probeert hij op vrij kansloze wijze zijn leven te redden. “Ze beginnen te drummen met hun pedipalpen of doen een YMCA-achtige dansopvoering”, zegt Urban. “Het vrouwtje reageert meestal: eh, gast, serieus? En eet het mannetje dan alsnog op. Mocht de man dit overleven, dan sterft hij vaak toch binnen zes maanden nadat de eitjes zijn bevrucht.”

Bron(nen):   The Guardian