Pijnlijk onderzoek: Biomassa zorgt voor veel meer uitstoot dan kolen

Die vieze, rokende kolencentrales blijken nog altijd minder vervuilend dan de 'groene, duurzame' biomassa. Het verbranden van houten pellets om energie op te wekken zorgt voor 20 procent meer uitstoot van stikstof, fijnstof en broeikasgas dan kolen. Het is zelfs twee keer zo vervuilend als gas. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het kabinet.

Je zou denken dat je zo'n onderzoek laat uitvoeren voor je 11,4 miljard euro aan subsidies toekent aan biomassacentrales en voordat je besluit dat de kolencentrales in Geertruidenberg en Eemshaven moeten overstappen op biomassa. De uitstoot zal daardoor niet af, maar juist toenemen en het halen van de klimaatdoelen van Parijs raakt alleen maar verder uit zicht.

"Dit gaat leiden tot een fors hogere stikstofuitstoot. De stikstofuitspraak van de Raad van State heeft duidelijk gemaakt dat we al aan het plafond zitten van wat de natuur in Nederland kan hebben. Elke kilo extra stikstof uit biomassa zal dus door boeren, de bouw, het verkeer of maatregelen in de industrie moeten worden gecompenseerd’’, zegt Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment tegen het AD.

Biomassa geldt als duurzame energie, omdat de vrijgekomen CO2 weer wordt opgenomen door nieuw aangeplante bomen. Maar die redenering werd eerder al onderuit gehaald, omdat nieuwe bomen tijd nodig hebben om te groeien. De exploderende vraag naar biomassa zal alleen maar leiden tot een 'koolstofbom' zo waarschuwde de Europese wetenschapskoepel EASAC.