Autoloze zondag serieuze optie door stikstofcrisis

Het kabinet is op zoek naar een uitweg uit de stikstofcrisis. Daar horen onorthodoxe maatregelen bij, zoals een verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur en een autoloze zondag.

Bronnen laten aan het AD weten dat er op dit moment onderzoek wordt gedaan naar de gevolgen van deze maatregelen voor de stikstofuitstoot. Zo moet er op korte termijn ruimte komen voor een aantal bouwprojecten.

Er is een lijst met twintig mogelijke maatregelen. Welke ook daadwerkelijk ingevoerd worden, hoopt het kabinet vrijdag bekend te maken. Elke maand een autoloze zondag zou ongeveer 2 mol stikstof per hectare per jaar opleveren. Net genoeg om een paar bouwprojecten door te kunnen laten gaan.

ChristenUnie pleitte samen met GroenLinks al eerder voor deze maatregel. "We hebben te maken met een klimaatcrisis, een stikstofprobleem en slechte luchtkwaliteit in steden’’, zei ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. "Daar moeten we met z’n allen de schouders onder zetten.’’

Ook een snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur behoort tot de mogelijkheden. Het zou ruimte maken voor de bouw van 75.000 woningen in 2020.

Iets meer dan de helft van de kiezers is daar voorstander van blijkt uit onderzoek door Peil.nl. Onder VVD-stemmers ligt dat percentage echter maar op 27 procent. Van de CDA-kiezers is 39 procent voor en bij D66 is dat percentage zelfs 89 procent.

Bron(nen):   AD