Australië gaat meer dan 10.000 kamelen afschieten: “Ze drinken al het water op”

In het zuiden van Australië worden vanaf woensdag zeker 10.000 kamelen doodgeschoten vanuit helikopters. De dieren richten te veel schade aan in dorpen en drinken het kostbare water op. Daarover schrijft onder meer CNN.

“De dieren hebben aanzienlijke schade aangericht aan de infrastructuur en vormen een gevaar voor gezinnen en gemeenschappen”, legde de woordvoerder van het ministerie van Milieu en Water uit aan ABC News. “Het heeft ook geleid tot heel wat dierenleed omdat sommige kamelen zijn omgekomen van dorst of elkaar vertrappelden om toegang te krijgen tot een bron. In sommige gevallen werd het kostbare water van de lokale gemeenschappen zelfs vervuild door de aanwezigheid van dode dieren.”

Vanuit helikopters zullen schutters de dieren doden. Zij zijn naar verwachting binnen vijf dagen klaar. De lichamen blijven dan liggen tot ze zijn uitgedroogd. Daarna worden ze verbrand. In heel Australië leven zo’n 1,2 miljoen kamelen. De dieren werden vroeger gebruikt voor transport en bouwwerkzaamheden. Toen ze daarvoor niet meer nodig waren, werden ze aan hun lot over gelaten, maar kamelen zijn sterk en slim en ze wisten te overleven. Als de overheid niet ingrijpt dan verdubbelt de populatie iedere acht tot tien jaar.